Készült: 2020.09.25.03:22:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.),  149-156. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:00


Felszólalások:   139-148   149-156   157-166      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Kovács József, a Fidesz képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Hogyan alakul a mentőszolgálat jövője?” címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem képviselő urat, elfogadja‑e a válaszadó személyét. (Dr. Kovács József jelzésére:) Jelzi, hogy igen. Kovács József képviselő urat illeti a szó.

DR. KOVÁCS JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz-KDNP politikája jól tükrözi, hogy elkötelezettek vagyunk mind a betegellátás színvonalának emelésében, mind az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javításában is.

Sajnálatosan azt is el kell mondanunk, hogy a szocialisták a kormányzásuk alatt az egészségügyből kivontak 400 milliárd forintot. Azt is el kell mondani, hogy volt olyan időszak Magyarországon, amikor az összeomlás fenyegette magát a mentésellátást is. 2008 és 2010 között nem került sor új mentőautó megrendelésére, sőt gyakorlatilag érdemi előkészület sem történt erre vonatkozóan. Mindezeknek köszönhetően a mentőgépkocsipark elöregedett, a gépjárművek nagy része rossz állapotban volt, veszélybe sodorta a biztonságos működést.

2010-ben a fenti helyzettel kellett szembesülnünk, de a Fidesz-KDNP politikájának köszönhetően a rendszerváltás óta a legnagyobb fejlesztés, mintegy 500 milliárd forintos fejlesztés indulhatott el. Elmondhatjuk, hogy az elmúlt években minden idők egyik legnagyobb fejlesztése valósult meg az OMSZ-nál is, sor került új gépek, műszerek beszerzésére, men­tésirányítás átszervezésére, új mentőállomások kiépítésére, új mentőautók vásárlására. A fenti intézkedéseknek köszönhetően a magyar mentőszolgálat végre egyre korszerűbb és méltóbb körülmények között láthatja el munkáját, és a fejlesztésekkel elérhető, hogy a mentők kiérkezéséig rövidebb legyen az idő.

A Fidesz-KDNP mindig kiemelten kezelte az egészségügyi dolgozók humánerőforrás-kérdését is. Az elmúlt öt évben az ország gazdasági teljesítőképességének figyelembevételével mindent megtettünk, hogy javítsuk az egészségügyi dolgozók, így a mentőszolgálatnál dolgozók bérét is.

Tisztelt Államtitkár Úr! Hogyan alakul a mentőszolgálat jövője?

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Rétvári Bence állam­titkár úrnak.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ahogy ön is felidézte, 2010-ben egy olyan állapotot örökölt az akkori kormány, hogy a mentőszolgálat már évek óta nem szerzett be mentőautókat. Ennek két oka volt. Az egyik a folyamatos megszorítások a szocialista egészségügyben, a másik pedig az, hogy egy tudatos privatizációra is készültek, hiszen az egészségügyben mindent magánosítani akartak. Így azt remélték, hogy ha rontják a mentés, a betegszállítás színvonalát, privatizálhatják ezt a területet is.

Ezzel szemben a Fidesz-KDNP radikális lépéseket tett. Egyrészről a mentőszolgálat teljes költségvetését tekintve, másrészről a mentődolgozók bérét tekintve, harmadrészről pedig a mentőautók, illetve a mentőállomások állapotát tekintve. Ennek köszönhetően nemcsak sikerült megállítanunk a mentőautók évről évre történő öregedését, nemcsak hogy a folyamatosan öregedő mentőautók ellenére az átlagéletkor megmaradt, hanem az új beszerzések révén, hiszen 500 új mentőautó beszerzésére már sor került, most már csökkent is 6,9 évre, feleannyira, mint a magyar autók átlagéletkora. Húsz százalékkal csökkent a mentőautók átlagéletkora az elmúlt években, annak köszönhetően, hogy friss, új, nulla kilométeres mentőautók álltak szolgálatba.

A mentőszolgálat teljes költségvetése a 2010-es 22 milliárd forintról jövőre már 39,7 milliárd forintra nő, azaz 76 százalékos növekedés volt a mentőszolgálat költségvetésében az elmúlt években évről évre. Harmincegy új mentőállomást építettünk abból a célból, hogy Magyarországon minden polgárhoz, minden beteghez 15 percen belül ki tudjon érni a mentőautó, sőt vannak olyan települések, ahol a régi rossz állapotú mentőállomás helyett inkább újakat fogunk építeni a jövőben, így Győrött, Zalaegerszegen vagy Tabon. Voltak mentőállomás-felújítások is, 104 ilyen mentőállomás-felújításra került sor. Tehát a 483 új mentőautó ezen a 104 felújított mentőállomáson is szolgálatot teljesíthet. Az idei évtől, 2017-től pedig 193 új mentőautó beszerzésére kerül sor. 107 már megérkezett, ezek magyarországi gyárakban készülnek, 86 gyártása, szállítása pedig folyamatban van. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra van lehetősége a képviselő úrnak.

DR. KOVÁCS JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen a választ, államtitkár úr. Szeretném kiemelni, hogy a mentőszolgálat munkatársai igen magas szakmai színvonalon végzik munkájukat, mind az alapellátásban, mind a kórházi rendszerben dolgozó kollegákkal szorosan együttműködve. Örömteli, hogy áldozatos munkájukat a kormány részéről is tisztelet és megbecsülés övezi. Azt kérem államtitkár úrtól ‑ reméljük, hogy a kormány tudja folytatni munkáját ‑, hogy a megkezdett útról ne térjünk el, folytatódjanak a felújítások, az új mentőállomások építése, és próbáljuk napról napra javítani mind a földi, mind a légi betegmentést, betegszállítást. Köszönöm a választ. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Egyperces viszonválaszra az államtitkár úrnak is van lehetősége.

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy említettem, igyekeztünk bérben is javítani a mentésben dolgozók helyzetén. Rájuk is kiterjedt tavaly a 26 és fél százalékos, idén a 12 százalékos béremelés. Sőt, további 10 százalékra kerül sor jövő év januárjában. Így összességében ’16 szeptembere és ’18 novembere között 67 százalékkal fog emelkedni a mentőszolgálatnál dolgozók bére.

Mindemellett pedig folyamatban van az az 1,1 milliárd forint értékű közbeszerzés, amely új, jó minőségű munkaruhákat is biztosít. Bízunk benne, hogy jövő év elején ezt megkaphatják a mentésben dolgozók, hiszen nagyon régóta várják, és megérdemlik, hogy ebben is a munkakörülményeiket tudjuk javítani.

Ezen béremelési programnak köszönhetően egy mentőápoló alapilletménye 91 ezer forintról 183 ezer forintra, a bruttó átlagbére pedig 173 ezerről 263 ezer forintra emelkedett, egy mentőorvos alapilletménye 156 ezerről 469 ezerre, bruttó átlagbére pedig 314 ezer forintról 569 700 forintra emelkedik. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   139-148   149-156   157-166      Ülésnap adatai