Készült: 2020.09.26.15:01:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

171. ülésnap (2016.10.03.),  79-82. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:38


Felszólalások:   75-78   79-82   83-86      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Selmeczi Gabriella képviselő asszony és Kovács József képviselő úr, a Fidesz képviselői, kérdést kívánnak feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Béremelés akkor és most” címmel. Kovács képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon!

DR. KOVÁCS JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A Fidesz-KDNP elkötelezett a betegellátás színvonalának emelése, az egészségügyi dolgozók munkakörülményeinek és anyagi megbecsülésének javítása mellett.

Sajnálatosan a szocialisták kormányzása alatt az egész­ségügy állapota sokat romlott, mintegy 400 mil­liárd forintot vettek ki az egészségügyből, akkor 5 ezernél több dolgozó fordított hátat a hivatásának itthon vagy külföldön. Az egészségügyi dolgozók átlagfizetése az átlagbér alatti szintre süllyedt, csökkentek a bérek; ellenben a korábbiakkal, a Fidesz-KDNP politikájának köszönhetően most csökkentek a munkát terhelő adók, a bérek növekedtek, növekedett a bruttó átlagkereset, a fizetések vásárlóereje, a béremelési programok az idén is folytatódnak.

A Fidesz-KDNP mindig kiemelten kezelte az egészségügyi dolgozók humánerőforrás-kérdését, az elmúlt öt évben az ország gazdasági teljesítőképességének figyelembevételével mindent megtettünk a helyzet javításáért. 2012-ben és 2013-ban két lépcsőben 95 ezer egészségügyi dolgozó részesült bérfejlesztésben, a bérfejlesztéshez kapcsolódóan a két évben 75,7 milliárd forint többlet kifizetése történt meg, két év alatt a kórházakban és szakrendelő-intézetekben foglalkoztatottak bruttó keresete átlagosan 27 százalékkal nőtt.

(13.30)

2015. július 1-jén megteremtettük a lehetőségét a mozgóbér befagyasztásának felengedésére, amellyel biztosítottá vált a 2012-13. évi béremelés mozgóbérelemeinek alapbérhez történő igazítása, amely 2016. január 1-jével megtörtént.

Tisztelt Államtitkár Úr! A Közlönyben megjelent az egészségügyi ágazatban foglalkoztatottak bérfejlesztése. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Kérdezem, a fenti kormányrendelet alapján mekkora béremelés valósul meg most az egészségügyben. Köszönöm.

ELNÖK: Rétvári államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valljuk meg, hogy nem is volt véletlen az, amit a szocialisták tettek az egészségügyben, az, hogy a béreket nem emelték, hanem csökkentették, elvettek egyhavi bért minden egészségügyben dolgozótól 2008-ban, és hagyták, hogy olyan állapotok legyenek az egészségügyben, amilyenek.

Összességében 650 milliárd forintra tehető az a forráskivonás, amit a szocialista időszakban el kellett könyvelniük az egészségügyi intézményeknek, hiszen ez egy bevált recept volt 1994-98 között a Horn-kormány idejében, amikor „amortizálj és privatizálj”. Ugyanezt tették ’94-98 között, így árusították ki a nemzeti vagyon jó részét, még a közműszolgáltatókat is, és az SZDSZ zsarolása mellett 2002 után is ilyen helyzetet teremtett az akkori szocialista-liberális kabinet: amortizáld le minél nagyobb mértékben az egészségügyi intézményeket, közben beszélj arról, hogy milyen jó lenne egy privatizált egészségügyi rendszer, és majd akkor így tereld át az egészségügyi kassza összegét, ami persze kisebb lett 200 milliárd forinttal az utolsó két évükben, tehát tereld át akkor a magánbiztosítókhoz, privatizáld ezt a pénztömeget. Ez volt az, ami a szocialista-liberális kormányzásnak volt az útja, és itt volt egy óriási fordulópont, lett volna egyébként mindaz a népszavazás, ami 2004. december 5-én volt, annak is volt egy egészségügyi kérdése, de aztán a 2010-es kormányváltás jelentette ebben a változást, illetőleg a 2008-as népszavazás, amely a vizitdíjat és a kórházi napidíjat törölte el mint szocialista javaslatot.

Idén szeptember 1-jétől 107 ezer forinttal emelkedik az orvosok bére, a szakorvosoknak, szakgyógyszerészeknek, az ápolóknak pedig szintén idén szeptember 1-jétől 26,5 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy az első megemelt bért két napon belül, szerdáig kell hogy megkapják az egészségügyben dolgozók, a Magyar Államkincstár és az OEP erre felkészült. Ez az idei évben 19,2 milliárd forint többletet jelent, jövőre pedig 82,6 milliárd forint többletet, amit mind az egészségügyi béremelésre fordítunk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   75-78   79-82   83-86      Ülésnap adatai