Készült: 2020.09.21.17:03:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

120. ülésnap (2015.11.23.),  51-54. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 4:46


Felszólalások:   47-50   51-54   55-58      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm az államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Kovács József, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni az emberi erőforrások miniszteréhez: „Tovább csökkennek a várólisták?” címmel. Kovács József képviselő urat illeti a szó.

DR. KOVÁCS JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Örömteli mindannyiunk számára, hogy a népegészségügy területén az utóbbi időben számos kedvező és pozitív hatással bíró intézkedés került bevezetésre.

(12.30)

Megemlíthetjük itt a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, a közétkeztetési rendelet bevezetését vagy a különböző szűrőprogramok kiterjesztését. Mindannyiunk előtt ismeretes, hogy a világ legtöbb országában, így Magyarországon is komoly problémát jelentenek az egészségügyben a várólisták. Azon tényezők, mint a krónikus betegségektől szenvedő betegek számának növekedése, a lakosság elöregedése vagy a betegek egészségügyi ellátással szembeni igényeinek növekedése a technológiai változások következtében is, hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre nő a kereslet az egészségügyi szolgáltatások iránt.

Az egészségügyi kormányzat 2010 után - helye­sen ‑ felismerte, hogy a várólisták megfelelő kezelésének az az első lépése, hogy pontos adatokkal bírjunk, és megfelelő nyilvántartás álljon rendelkezésünkre. Mindezeknek megfelelően 2012-ben új, online várólistarendszer került kialakításra. Ez az új rendszer országosan azonos elvek mentén, transzparensen működik.

Elfogadásra került az a jogszabály is, amely kötelezővé teszi, hogy a közfinanszírozott CT-MRI diagnosztikai szolgáltatók 14 napon belül kötelesek a diagnosztikai vizsgálatot elvégezni daganatos klinikai kórkép gyanúja esetén. Mindezeken túl a várólisták csökkentésének prioritását mutatja az is, hogy a kormányzat a tavalyi év végén 1 milliárd, ebben az évben újabb 5 milliárd forint célzott többletforrást tudott fordítani a várólisták csökkentésére.

A program révén a 2012. évi 70 ezerről 2015 áprilisára 44 ezerre csökkent a várakozók száma, a hírek szerint azóta is tovább. Kérdezem tisztelt államtitkár urat: hogy áll most a várólista-csökkentési program, hogyan (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) segíti a kormány a várólisták csökkenését? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! A képviselői kérdésre Rétvári Bence államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy mindenki számára a leginkább nehéz elviselni azt, hogyha egy rokona, egy ismerőse műtétre várna, ugyanakkor heteket vagy hónapokat kell várakoznia. Ezért volt a kormány számára is fontos, hiszen ez nemcsak bosszantó dolog, hanem a felépülés lehetőségét is csökkenti (sic)!, hogy ezek a várólisták minél rövidebbek legyenek.

Mi nem kórházi széfekkel kívántunk foglalkozni, és nem a HospInvestnek privatizáltuk az egészségügyet, hanem azt mondtuk, hogy létrehozunk először, amint ön is mondta, egy országos egységes intézményi várólista-nyilvántartást, hogy az átlátható legyen, hogy a sorrendiséget be lehessen tartani, hogy a kapacitások, a szükségletek térben és időben jól legyenek tervezhetőek. Ez létre is jött, és utána, ezután tudtuk elindítani a különböző várólista-csökkentő programokat.

2012-ben, amikor létrejött ez az országos átlátható rendszer, 70 ezer, azaz hetvenezer beteg szerepelt rajta. 2013-ban rögtön egy közel 800 millió forintos támogatást biztosítottunk a kórházaknak, amiből 1300 főnek a várólistáról való előresorolását, előrekerülését tudták biztosítani. Itt fel kell hívniuk a betegeket, és új időpontot kell nekik előrehozva ajánlani. 2014-ben újabb 1 milliárd forint következett, ez ismételten 1300 műtéten segített. Az idei évben pedig 1 plusz 5 milliárd forint szerepelt a költségvetésben, és ebből 12 ezer többletműtétet tudunk elvégezni. Így a 70 ezres szám előbb 44 ezerre csökkent, idén ősz elejére 37 ezerre, majd most 35 ezerre csökkent a várólistán várakozók száma.

A Kórházszövetség honlapján pedig ki-ki megtalálhatja, hogy ha a saját kórházában nem tudják ellátni, akkor melyik kórházakban van még szabad kapacitás. Az állam mindegyik fedezetét, finanszírozását biztosítja, a műtőkapacitás az egyetlen, ami határt szab ennek. A legtöbb műtétként szürke­hályog-műtétet, csípőprotézis-műtétet, térd­pro­té­zisműtétet, nyitottszív-műtétet, ortopédiai nagy­műtétet és gerincstabilizáló műtétet végeztek el. Az a célunk, hogy a kisműtétekre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) maximum két-három hónapot, a nagyobbakra pedig legfeljebb fél évet kelljen várni. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:   47-50   51-54   55-58      Ülésnap adatai