Készült: 2020.10.21.12:38:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

55. ülésnap (2007.03.12.), 228. felszólalás
Felszólaló Dr. Veres János (MSZP)
Beosztás pénzügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 3:10


Felszólalások:  Előző  228  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Bár az Alkotmánybíróság nem visszamenőleges hatállyal, hanem február 28-tól semmisítette meg a társasági és osztalékadóról szóló törvénynek az elvárt adót szabályozó rendelkezéseit, a kormány úgy gondolta, hogy úgy méltányos és igazságos, ha sem januárban, sem februárban nem kell megfizetni az elvárt adót. A kormány annak ellenére döntött így, hogy az Alkotmánybíróság szerint a 2007. január 1-jei szabályok alapján az alkotmánybírósági határozat közzétételéig bevallott és befizetett adó alkotmányos.

Ugyanakkor, ha a kormány automatikusan végrehajtaná az Alkotmánybíróság döntését, az nagyban megnehezítené a vállalkozások életét, kedvezőtlenül hathatna a gazdaságra, és ez nem cél. Ezért hozott olyan döntést a kabinet, és tett javaslatot az elvárt adó visszamenőleges megszüntetésére, amely most az Országgyűlés előtt szerepel. Az elvárt adót az eredeti szabályozás szerint nemcsak a társaságoknak, hanem a személyi jövedelemadózó egyéni vállalkozóknak is meg kellene fizetni. Az Alkotmánybíróság februári határozatában azonban az egyéni vállalkozó elvárt adójáról nem döntött.

A vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozókra a társaságok adózásával lényegileg azonos adózási szabályok vonatkoznak, vagyis ha a kormány lép a társaságok elvárt adója tekintetében, akkor célszerű lépnie az egyéni vállalkozók elvárt adója ügyében is. Ezért a benyújtott javaslat nemcsak a társaságok, hanem az egyéni vállalkozók elvárt adójával kapcsolatos fizetési kötelezettség hatályon kívül helyezéséről is rendelkezik. Bár nem tömegesen, de azért akadtak olyan társaságok, amelyek az elvárt adóval kapcsolatosan bevallást nyújtottak be az elmúlt két hónapban, sőt fizettek is néhányan. Ők természetesen a befizetett adót visszakapják. Ezekre az esetekre a javaslat visszatérítési szabályt állapít meg.

A visszatérítési eljárás lényege, hogy a 2007. január 1-jei időszakot érintően beadott adóbevallásokat az állami adóhatóság hivatalból az adózó külön kérelme nélkül kijavítja, és az ennek alapján az adózók javára keletkező adókülönbözetet a túlfizetés szabályai szerint elszámolja. Ennek megfelelően, ha az adózónak nincs adótartozása vagy adók módjára behajtandó köztartozása, az adófolyószámláján jóváírt összeget saját döntése szerint visszaigényelheti, vagy az összegből egy később esedékes adóját egyenlítheti ki.

A jogbizonytalanság feloldása érdekében az előbbiekről rendelkező törvényt mielőbb, a kihirdetést követő napon célszerű hatályba léptetni.

Kérem az Országgyűlést, hogy a fenti indokok alapján támogassa a benyújtott javaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  228  Következő    Ülésnap adatai