Készült: 2020.09.18.12:38:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap (1999.10.19.), 8. felszólalás
Felszólaló Dr. Kövér László (Fidesz)
Beosztás a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:07


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KÖVÉR LÁSZLÓ tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Ha egy egyre inkább eljelentéktelenedő párt, az SZDSZ szinte egyedül menedzselhető frontembere, Demszky Gábor arra alapozza önépítő kampányát, hogy mint a demokratikus ellenállás és a sajtószabadságért folytatott küzdelem élő szobrát, évente többször megkoszorúzza önmagát, akkor érthető, hogy zavar támad a köreiben; a fényes múltjuk nem túlságosan dicsőséges mozzanataira derül fény.

Ebben a körben, úgy tűnik, az is természetes, ha reagálásképpen, miközben egyazon torokból rágalmazásnak minősítik a dokumentumok közreadását, azon nyomban teli torokkal és az SZDSZ-hez közel álló, valaha egyébként az egypárti sajtót lelkesen kiszolgáló bértollnok siserahad által felerősítve, egyúttal meg is rágalmaznak mindenkit, aki útjukba kerül: a Magyar Köztársaság kormányát, annak egy tagját, és nem utolsósorban azokat a tisztességesen dolgozó munkatársaimat, akik 1990 óta nemzetközileg nagy megbecsülésnek örvendenek abban a munkában, amelyben többek között a szervezett bűnözéssel szemben, a kábítószer-kereskedelemmel szemben, az illegális migrációval szemben - és még sorolhatnám, mi mindennel szemben - működnek tisztességesen, a törvények szabályait betartva. (Közbeszólások az SZDSZ soraiból: Kazettavásárlás! Önrobbantás!)

Megjegyzem, azt a kormányt vádolják, amelynek az egyik tagja éppenséggel ténylegesen börtönt szenvedett azért, mert akkor március 15-én kiment az utcára, amivel szemben akkor Demszky Gábor az internacionalizmus vörös zászlai alatt akart mint baloldali elhajló, társaival tüntetést szervezni. (Taps a kormánypárti oldalon és a MIÉP soraiban.) Értem egyébként ennek a zavarnak az okait is, és az agresszió mögött legtöbbször lelkiismeret-furdalás szokott megbújni. Ezek az urak, úgy látszik - és ez egy jó jel -, lelkiismeret-furdalást éreznek azért, mert 1992 után a Demokratikus Charta rendezvényein együtt szorongatták a vörös szegfűt nyugdíjas ávósokkal és nyugdíjas munkásőrökkel. (Taps a kormánypárti oldalon és a MIÉP soraiban.) Lelkiismeret-furdalást éreznek, remélem, azért, mert 1994-ben kormányra mentek olyanokkal, akiket jogi értelemben csak azért nem lehet hazaárulónak minősíteni, mert ez a bűncselekményi kategória azóta elévült. (Simon József: Nem lehetsz ilyen szemét!) Lelkiismeret-furdalást érezhetnek azért, hiszen a Kuncze-Világosi álompáros ténykedése alatt a Belügyminisztérium odáig züllött, hogy egy köztársasági őrezredes tiszt természetesnek veszi, hogy parlamenti képviselő kompromittáló célzatú, politikai hátterű, lejáratú szándékú megfigyeléséhez mint kerítő közreműködjön. (Közbeszólások az MSZP soraiban.) És ugyanez a Belügyminisztérium kiad egy olyan igazolást, nemzetközileg használható igazolást, amely azt mondja, hogy az ávósok - egyébként szintén szabad demokrata képviselőtársaim munkatársai, civilben legalábbis - akkoriban nem vertek, mert az tilos volt az ávóban. (Közbeszólások az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

Aztán nyilván lelkiismeret-furdalást éreznek azért, mert a koalíciós partnerük által irányított titkosszolgálatok, pontosabban a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese résztulajdonos egy olyan magán-titkosszolgálatban, amelynek mellékesen izraeli résztulajdona is van; amelyik, mellékesen, ténylegesen összekeverte a legális állami és az illegális titkosszolgálati tevékenységet. Szintén netán lelkiismeret-furdalásuk van azért, mert akkor, amikor ők regnáltak, titkosszolgálati fedőcégek törvénytelenül adatgyűjtő tevékenységet folytattak, aminek a részleteit mind a mai napig nem sikerült tisztázni.

 

(8.20)

 

Szóval ez a fajta rágalmazás, ahelyett, hogy a tényekkel és a múlttal tisztességesen szembenéznénk, alattomos és gyáva magatartás megérzésem szerint.

Újabb hírek szerint Demszky Gábor főpolgármester úr (Mádai Péter: Hogyan lehet ilyen mélyre süllyedni?) pert indít Csurka István pártelnök úrral szemben. Megteheti ezt, ugyanis Csurka úr egyenesen cselekedett: kitette az asztalra a lapjait. Ők azonban nem egyenesen állítanak: sugalmaznak, sejtetnek. Én arra kérem a főpolgármester urat és a Szabad Demokraták Szövetségének elnökét, hogy ennek a szellemnek megfelelően, ahogyan ők a bíróság előtt keresik az igazukat, tegyék ezt lehetővé számomra is: vagy álljanak elő egyenes állításokkal, gyanúsítsanak meg és tárják elő a bizonyítékot, vagy pedig kérjenek bocsánatot. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai