Készült: 2020.09.26.15:00:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

132. ülésnap (2000.04.11.), 69. felszólalás
Felszólaló Dr. Kövér László (Fidesz)
Beosztás a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:54


Felszólalások:  Előző  69  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KÖVÉR LÁSZLÓ tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Védekezhetnék azzal, ha védekezni akarnék, hogy az ügy olyan bonyolult jogi procedúra után ítélhető meg, hogy a fővárosi főügyész úrnak és a legfőbb ügyész helyettesének elsőre nem sikerült eltalálnia a helyes vonalat, hogy megtalálják, mivel lehet Juszt László újságíró urat kimenteni ebből a kellemetlen ügyből. Csak másodikra sikerült egy olyan, egyébként az elsőhöz semmiben nem hasonló indoklást találni, ami már a legfőbb ügyész úr jogi álláspontjával is találkozott.

Azért nézzünk egy kicsit az ügy mélyére! Az történt, hogy elloptak - elloptak, tisztelt képviselő úr - egy iratot, amely szigorúan titkos jelzéssel volt ellátva, és ezt egy hetilap közölte. A legfőbb ügyész úr immáron hatályban lévő álláspontja szerint az irat minősítése nem felelt meg a minősítésre előírt formai követelményeknek, tehát a tartalma államtitokköri jegyzékbe sorolható, de formailag úgymond nem helyesen minősítették. A félreértések elkerülése végett a minősítésre Nikolits István tárca nélküli miniszter úr hivatalában került sor 1998 májusában.

Egyébként az adatvédelmi biztos megállapította, hogy a közlés megsértette a személyes adatok védelméről szóló törvényt, továbbá sérült - ezt már én állapítom meg, függetlenül a büntetőjogi minősítéstől - az államtitokról szóló törvény 18. §-a, illetve ugyancsak a nemzetbiztonsági törvény 51. §-a. Az idő rövidsége nem teszi lehetővé, hogy taglaljam és felolvassam, hogy ez pontosan mit jelent.

Mindent egybevetve azt gondolom, hogy senkitől nincs okom elnézést kérni, legkevésbé önöktől. Ha ez megnyugtatja a képviselő urat, az én valódi véleményem a Szabad Demokraták Szövetségéről a nyilvánosan elmondható véleményemnél sokkal súlyosabb. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  69  Következő    Ülésnap adatai