Készült: 2021.06.24.17:07:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

108. ülésnap (1999.12.13.), 125. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba
Beosztás igazságügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  125  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Avarkeszi képviselő úr felszólalására szeretnék reagálni.

Az imént arról beszéltem, hogy a kormány előkészületi cselekményeinek mi a jogalapja. A mi meggyőződésünk azonban az, hogy a Szent Korona a kincstári vagyonhoz tartozó muzeális tárgyak közül kiemelkedő jelentőségű. Azt is mondhatnám, hogy nem kerülhet azonos jogi elbírálás és rezsim alá, mint egy földből kiásott rozsdás kard például. Éppen ezért szükséges és elengedhetetlen - és ez egy sarokpontja a mi meggyőződésünknek -, hogy a Szent Korona elhelyezését éppen azért, hogy megváltoztassuk a jelenlegi, kissé méltatlan helyzetet, amikor is egyszerű kormánydöntéssel lehet mozgatni a Szent Koronát, ezt megváltoztassuk, és a jövőben törvényi alapja legyen a Szent Korona őrzésére és elhelyezésére vonatkozó minden kérdésnek.

Tehát éppenséggel a Szent Korona iránti tiszteletünk és a Szent Korona jelentőségéről való meggyőződésünk vezet minket akkor, amikor ragaszkodik a kormány ahhoz és ragaszkodnak a kormánypártok ahhoz - nincs itt semmiféle bizonytalanság meg ellentmondás -, hogy január 1-jén a törvény erejénél fogva, törvényi felhatalmazás alapján, a Magyar Országgyűlés székházában, a magyar Országházban, annak is a Kupolacsarnokában kerüljön méltó elhelyezésre a magyar Szent Korona. Ez lesz az a hely, ahol - és ezt megígérem önnek, képviselő úr - sokkal többen fogják évente felkeresni, mint amennyien ma a Nemzeti Múzeumban teszik és tették ezt. Szeretném, ha egy év múlva majd erre a számszerűségi kérdésre visszatérnénk. Én biztos vagyok abban, hogy lényegesen meg fogja haladni ebben a házban a korona látogatóinak a száma a Nemzeti Múzeumban történő látogatók számát. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  125  Következő    Ülésnap adatai