Készült: 2021.06.14.04:33:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

106. ülésnap (1999.12.07.), 155. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba
Beosztás igazságügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  155  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az Igazságügyi Minisztérium csaknem teljes apparátusa a mai délelőttöt egy igen érdekfeszítő társasjátékkal töltötte, amelynek barkochba a neve.

Azt találgattuk, vajon mit is fog kérdezni képviselő úr, ugyanis meg kell mondanom, hogy az ön által feltett kérdés - ami úgy hangzik, hogy minden relatív, avagy a sürgősség relativitása a bársonyszékből nézve - egész egyszerűen nem korrekt. Egyrészt nem felel meg a Házszabály 119. § (2) bekezdésében írott azon követelménynek, hogy a tárgyat legalább fel kell tüntetnie a képviselőnek, amikor azonnali kérdést intéz, hogy a válaszadó legalább nagyjából el tudja helyezni, vajon mire is fog ez a kérdés vonatkozni. Megítélésem szerint ön ezt a házszabályi kötelezettséget megszegte.

S itt be is fejezhetném a válaszadást, de tisztelem önt annyira, hogy a rendelkezésemre álló egy percben megpróbálok az ön által feltett mintegy húsz kérdésre válaszolni.

A kérdésfeltevése tele volt csúsztatásokkal. Miközben a bíróságokkal való igazságügy-miniszteri kapcsolatot firtatja, eközben rendőrségi ügyszakban lévő ügyek iránt érdeklődik, holott ön nagyon jól tudja, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak sem a rendőrségre, de még kevésbé a független ügyészségre semmilyen hatásköre nincs.

Ami pedig Kovács Mihály ügyét illeti, szeretném elmondani, hogy ezek a cselekmények 1991-ben és '92-ben történtek. Ez egy sok száz millió forintos csempészeti ügy. Az ön megítélésére bízom, hogy ma, kilenc évvel később vajon indokolatlan-e az eljárás folytatásának, legalábbis az elsőfokú ítéletig való eljuttatásának a követelése az igazságügy-miniszter részéről, aki egyébként ezt mint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja tette meg, mint egy tag a 15 tag közül. Bármelyik tagnak joga van minden egyes, általa indokolatlanul elhúzódónak tekintett ügyben soronkívüliséget kérni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  155  Következő    Ülésnap adatai