Készült: 2021.02.25.22:52:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

187. ülésnap (2009.01.29.), 176. felszólalás
Felszólaló Dr. Ódor Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ÓDOR FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A közoktatásról, a szak- és felnőttképzésről, a szakképzési hozzájárulásról szóló törvények módosultak. E változások a szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítását, a képzés minőségének és tartalmának továbbfejlesztését, az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések előmozdítását célozták meg. A szabályozás változásával a tiszkek, a területi integrált szakképző központok szerepe nő a szakképzés rendszerében a normatív támogatások igénylésével, a pályázati forrásokkal, a fenntarthatósághoz szükséges források megszerzésével.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzata két szakképzési társulást hozott létre, az egyiket a Sajó menti, a másikat pedig a zempléni névvel illettük. Az együttműködés célja: a fenntartók hozzájussanak a szakképzési fejlesztéshez szükséges forrásokhoz. Az igénybevétel feltétele a jogszabályi változások következtében ezen együttműködések létrejötte, továbbá az, hogy a regionális fejlesztési és szakképzési bizottságnak a szakképzésre vonatkozó előírásait a társulások kövessék. Mindennek feltétele azonban a társulások létrejötte, a tiszkek regisztrációja.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézetnél történő nyilvántartásba vétel rendkívül sok problémát vetett fel, így az új tiszkek jelentős része nem kapott nyilvántartási számot az elmúlt év december 20-áig. Így a 2008. évi második félévben esedékes hozzájárulásokhoz nem jutottak hozzá. Az új tiszkek, illetve a szakképző intézmények nem juthattak hozzá a fejlesztési forrásokhoz; ez egy-egy ilyen társulásnál 50-100 millió forintos kiesést is jelenthetett.

Tisztelettel kérem államtitkár urat, és kérdem államtitkár úrtól, milyen megoldást lát, hogy ezen szakképző központok megkaphassák a 2008. második félévi hozzájárulást, hiszen ez év elején ugyanazzal az anyaggal regisztrálták őket, mint amire december 20-án még azt mondták, hogy nem tudjuk őket regisztrálni. Amennyiben lát lehetőséget a 2008. évi források megszerzésére, akkor ezeknek milyen határidőt tud a minisztérium mondani?

Köszönöm szépen a türelmet, elnök úr. (Taps a Fidesz padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai