Készült: 2020.02.19.05:21:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

25. ülésnap (2018.10.01.), 188. felszólalás
Felszólaló Zsigó Róbert (Fidesz)
Beosztás Agrárminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ZSIGÓ RÓBERT agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt köszönöm önnek, hogy ezt a témát az Országgyűlés előtt felvetette, hiszen valóban ez minden vásárlót, minden magyar családot érint.Mindenekelőtt fontos és eredményes munkának tartom, amit a nyári ellenőrzések során mind a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mind a megyei kormányhivatalok dolgozói évről évre elvégeznek, hiszen ez az akció hozzájárul ahhoz, hogy ezen turisztikai szempontból jelentős időszakban, az élelmiszer-biztonság oldaláról nézve is kockázatos időszakban tudjunk ellenőrizni.

Képviselő úr, engedje meg, hogy néhány számadattal válaszoljak az ön kérdéseire. Az idei ellenőrzés-sorozat során több mint 5600 létesítményt, köztük mintegy 2700 vendéglátóhelyet ellenőriztek a szakemberek. A nyáron népszerű élelmiszerek esetében csaknem 15 ezer tétel vizsgálatára került sor, ezek 2,4 százalékát, ez 335 tételt jelent, kellett kivonni a forgalomból.

Általánosságban elmondható, hogy hibák természetesen előfordulnak, egy ekkora ágazatban természetesen elkerülhetetlen ez, ugyanakkor összességében azt mondhatom, hogy amióta a Nébih megkezdte a munkáját, folyamatos javulás tapasztalható az élelmiszerláncban. Az élelmiszer-ágazat különböző létesítményeinek ellenőrzése során hiányosságok elsősorban a higiéniai feltételek, a forgalmazott termékek minősége, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmassága, illetve képzettsége tekintetében fordulnak elő. A termékek vizsgálata kapcsán fontos megjegyezni, hogy arányait tekintve jelentősen csökkent a forgalomból kivont termékek száma a korábbi évekhez képest.

Összességében elmondhatom önnek, hogy az Agrárminisztérium és a Nébih munkáját elsősorban nem a felesleges adminisztrációs terhek növelése, hanem a tisztességes termelők és vállalkozók, valamint a vásárlók és a családok érdekei melletti munka jellemzi.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai