Készült: 2021.03.04.00:32:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

299. ülésnap (2013.09.09.), 200. felszólalás
Felszólaló Bana Tibor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A textil- és ruhagyártás évszázados hagyományokkal rendelkező tevékenysége az emberiségnek. Sajnálatos módon hazánkban ez az iparág a rendszerváltozás mostohagyermekeként folyamatosan visszaszorult, elveszítette bel- és külföldi piacait. A textilkereskedelemben a tisztességtelen gyakorlatok megfékezésére az ágazat folyamatos sürgetése ellenére egyik kormányzati időszakban sem történt hatékony fellépés. A krízishelyzetet tovább fokozta, hogy az Európai Unió 2007-ben a tagállamok kérése ellenére lebontotta a kínai textilimportra vonatkozó kvótarendszert, helyette csupán egy monitoringrendszert vezetett be. Ennek megszűnése után Magyarországot elöntötték a silány minőségű, de az elszegényedő magyar társadalom pénztárcájához rugalmasan alkalmazkodó textíliák. A ruhaipari piac látványos beszűkülésének egyik magyarországi áldozata az 1951-ben Kőszegi Ruhaipari Kisipari Termelőszövetkezet néven alapított kisüzem. A Kőszegi Ruhaipari Szövetkezet először a helyi rendházban tevékenykedett, majd 1966-ban szerződést kötött a német alapítású, fehérneműgyártással foglalkozó Triumphfal. Sajnos, a német cég nemrégiben felbontotta megrendelői szerződését, ennek következtében a Kőszegi Ruhaipari Zrt. 199 dolgozójának adta kezébe felmondólevelét, a Győr-Moson-Sopron megyei Egyházasfaluban működő leányvállalatuknál pedig 72 embert bocsátanak el. Így a 12 ezer lakosú Kőszegnek és a térségben elterülő kis falvak lakosságának a munkavégzés szempontjából mindössze egyetlen nagyobb üzeme marad.

Egyelőre nem jósolható meg pontosan, hogy a gyár bezárása mekkora válságot okoz a kőszegi munkaerőpiacon, de az már most megállapítható, hogy egy, a textil- és ruhaipar gyártási folyamatainak sajátosságaiból adódóan atipikus foglalkoztatási lehetőséggel szegényebb lesz a térség. A Kőszegi Ruhaipari Zrt. kapuinak bezárása leginkább a kisgyermekes vagy gyermekeiket egyedül nevelő családanyák számára lehet tragikus kimenetelű.

Tisztelt Államtitkár Úr! Milyen lépéseket tett a kormány a magyar ruhaipari ágazat és konkrétan a kőszegi gyár megmentése érdekében? Milyen további intézkedéseket tervez a kabinet az alacsony foglalkoztatási mutatók javításáért, például a kisgyermekes családanyákért?

Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés
alelnöke foglalja el.)
Felszólalások:  Előző  200  Következő    Ülésnap adatai