Készült: 2020.03.29.14:17:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap, 181. felszólalás
Felszólaló Orbán Viktor (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:15

Felszólalások:  <<  181  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Mielőtt a gazdasági számokra térnék, először is szeretnék egy megjegyzést fűzni az ön kérdésének címéhez: ezt akarta, miniszterelnök úr? Hát itt van a bökkenő, tisztelt képviselőtársam, mert nem az számít, hogy ön vagy én mit akarunk. Az számít, hogy az emberek mit akarnak. És tudom, hogy egy diktatúra utódpártjának soraiban ülve ezt nehéz megérteni. (Zaj, közbeszólások.) És azt is értem, hogy önök a pártdiktatúra felől a technokraták és a milliárdosok uralma felé haladtak. Nem vonom kétségbe azon jó szándékukat, hogy most egy valódi, demokratikus baloldalt építsenek. Sok sikert kívánok ehhez. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Köszönjük.) De addig is, amíg ez nem sikerül, addig szívesen megosztom önökkel a mi 20 éves demokratikus tapasztalatunkat.

Szóval, a dolog úgy áll, hogy hiába akar valamit egy egész kormány, ha az emberek nem akarják, akkor abból végül nem lesz semmi. Erre éppen az önök 8 éves kormányzása a legjobb példa. Valóban, én azt vállaltam, hogy a magyar emberekkel összefogva helyrehozzuk mindazt, amit önök az elmúlt 8 év alatt elrontottak. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nekünk meg majd a négy évet kell.) Az önök által itt hagyott örökség miatt Magyarországnak nemcsak a mai európai válsággal, hanem a nehéz örökséggel is meg kell küzdenie.

Azonban szeretném fölhívni a figyelmét arra, hogy az elmúlt években Magyarország adóssága csökkent. Erre Európában ebben az évben csak három ország lesz képes. A költségvetésben megtörtént a fordulat, és a kormány 2011. után '12-ben és '13-ban is tartja a 3 százalék alatti hiányszintet. A 2011. évben - hogy a számokról is beszéljünk, mert '12-nek még csak negyedéve telt el, viszont 2011 már elmúlt -, szóval, 2011-ben a reálkeresetek értéke átlagosan 5,8 százalékkal, a háromgyermekesek esetében pedig 19 százalékkal növekedett.

Köszönöm megtisztelő érdeklődését. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  181  >>    Ülésnap adatai