Készült: 2020.03.28.22:39:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap, 179. felszólalás
Felszólaló Tukacs István (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:02

Felszólalások:  <<  179  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! A kérdésem arra vonatkozik, hogy vajon miniszterelnök úr és kormánya ezeket a gazdasági eredményeket valószínűsítette-e, amikor gazdaságpolitikájuk alapjait megvetették. Azért kell ezt megkérdeznem, mert három mellbevágó adat jelent meg az elmúlt negyedévről.

Az egyik az árak drágulása. Akkor, amikor arról beszél a statisztika, hogy az árak 5,5 százalékkal emelkedtek, ez nemcsak azt jelenti, hogy Európa legmagasabb áfája jelent meg ezekben az árakban, hanem azt is, hogy mindazon nyugdíjasok, akiket ön, miniszterelnök úr, levélben tájékoztatott arról, hogy 4,2 százalékos emeléssel megőrzi a nyugdíjuk az értékét, most csalódottak.

A másik ilyen adat a reálkeresetek adata, magyarul, hogy ki mennyit tud vásárolni a pénzéért. Ez az adat azért elszomorító, mert kiderült, hogy az első negyedév után 5 százalékkal ér kevesebbet az emberek pénze, átlagosan ennyivel kevesebb, amennyivel vásárolni mehetnek. Azért érdemes kiemelni, hogy átlagosan, mert nyilván ebben az adatban benne van azon keveseké is, akik viszont jól jártak az egykulcsos személyi jövedelemadóval, számukra több maradt.

És a harmadik ilyen adat a gazdasági növekedés, vagy fogalmazzak így: csökkenés adata. Akkor, amikor egyes elemzők 0,7, mások pedig 1,5 százalékos gazdasági zsugorodást észlelnek, akkor nagy valószínűséggel az előző két adattal ez összefüggésben van, és következmény is mind a magas ár, mind pedig a reálkeresetek csökkenése.

Miniszterelnök Úr! Ezért tettem föl a kérdést, hogy vajon ezt várták-e a gazdaságpolitikájuktól.

Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban és Karácsony Gergely részéről.)

Felszólalások:  <<  179  >>    Ülésnap adatai