Készült: 2022.07.07.11:43:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

97. ülésnap, 75. felszólalás
Felszólaló Dr. Veres János (MSZP)
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:42

Felszólalások:  <<  75  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VERES JÁNOS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! A 2004. évre beterjesztett központi költségvetési javaslatban jelenleg nem szerepel a helyi, s ezen belül a nagyvárosi közforgalmú közlekedés normatív támogatásának ismételt bevezetésére szolgáló előirányzatra javaslat. Továbbra is érvényes azonban, hogy a kormányprogram VII. fejezet 9.3. pontja - mely szerint a helyi tömegközlekedés színvonalas működése érdekében normatív költségvetési támogatást vezetünk be - meg fog valósulni ebben a kormányzati ciklusban. Nem szerepelt ilyen javaslat '98 és 2000 között egyetlenegy beterjesztett költségvetési javaslatban sem, ezért képviselő úr nyilván pontosan vissza tudja idézni, hogy nem került ilyen javaslat megfogalmazásra a korábbi időszakban sem.

Érvényes továbbra is az a 2375/2002. (XII. 13.) kormányhatározat, amely ezen javaslat megfogalmazásának kötelezettségét előírja. A támogatás konstrukcióját tartalmazó szakmai javaslat alapgondolata, hogy a közforgalmú közlekedés működési és eszközfenntartási célú szolgáltatói ráfordításaihoz a kormány a személyszállítás teljesítményével arányos támogatást nyújtson, a teljesítmény mérésére az úgynevezett férőhely-kilométer mutató szolgálna a továbbiakban a szakmai egyeztetések alapján.

A vállalt feladataink között valóban szerepel a diákok állandó lakóhelye és az iskola közötti ingyenes utazás feltételeinek megteremtése. A Pénzügyminisztérium megkezdte az előkészületeket a vállalt feladat legkésőbb a kormányzati ciklus végéig történő megvalósítására is.

A képviselő úr három kérdésére konkrétan a következőt szeretném válaszolni.

Igen, látok lehetőséget arra, hogy a 2004. évi költségvetésben elfogadásra kerüljön olyan előirányzat, amely nem az egy nagyvárosi, nem a hat nagyvárosi, hanem a tömegközlekedésnek a normatív támogatását szolgálja. A parlamenti vita során nyilván lesz olyan képviselői indítvány, amely ennek a forrását is meg fogja találni. Több kormánypárti képviselő ebben az ügyben elég jelentős munkálatokat végzett az elmúlt időszakban, és bizonyos vagyok abban, hogy november végéig ezek a munkálatok eredményre fognak vezetni. Tehát az első kérdésére igen a válaszom, képviselő úr.

A második kérdésére a válaszom az, hogy miután a vidéki közlekedési cégek és nem csak a városi közlekedési vállalatok - ahogyan ön fogalmazott kérdésében - a férőhely-kilométer alapján az 50 százalékos arányt elérik, márpedig valószínűsíthetően elérik, akkor a képviselő úr második kérdésében megfogalmazott arány is tartható lesz a képviselő úr elképzelései szerint.

A harmadik kérdésre is igen a válaszom, képviselő úr. Igen, látok lehetőséget arra, hogy a diákok otthona és az iskola közötti utazás ingyenessége megvalósuljon. Ehhez át kell alakítani bizonyos mértékben a jelenlegi kedvezményrendszert, hiszen a jelenlegi kedvezményrendszer nem tartalmazza azt a kategóriát, hogy a diák esetében a tanintézet székhelye és a lakóhely között másfajta bérlet vagy másfajta menetjegy lenne váltható. Feltehetően a diákigazolványok átalakítása során erre is ki kell majd térni a későbbiek során. Tehát a harmadik kérdésére is igen a válaszom a képviselő úrnak: a kormányzati ciklus végéig erre is pozitív választ tudunk adni. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  75  >>    Ülésnap adatai