Készült: 2020.08.03.14:41:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

202. ülésnap (2001.04.19.), 116. felszólalás
Felszólaló Márton Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MÁRTON ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Elhangzott néhány olyan dolog Molnár Albert képviselő úr hozzászólásában, amire, úgy gondolom, mindenképpen reagálni kell, ugyanis nem igazán értem az ellenzéki álláspontot.

Egyszer fölvetődik a kérdés, hogy hol foglalkozik a díjakkal a törvénytervezet, majd saját maga adja meg rá a választ, hogy a hatósági árak kategóriájánál.

 

(16.50)

 

Emlékszünk még arra, amikor a kormányt és a kormánypártokat azért érte az ellenzék részéről támadás, mert milyen csúnya ez a kormány, nem hagyja érvényesülni a piaci mechanizmusokat. Tehát a szolgáltatók igényének és kívánságainak megfelelően nem drágulhattak, mondjuk, 15-20 százalékkal a telefondíjak, mert a kormány nem engedte, mivel ez a hatósági ár kategóriájába tartozik. Magyarul, meg kellett egyezni az árakban, hogy olyan díjcsomagokat állítsanak össze a szolgáltatók, amelyek a tervezett infláció mértékét nem haladják meg. Akkor ez gond volt, s most Molnár képviselő úr azt kéri számon, hogy ez hol van a törvényben - benne van, a hatósági árak kategóriájában.

Megint csak szeretnék arra emlékeztetni, hogy az elmúlt időszakban, amikor az internetszolgáltatások díjáról volt szó, szintén elég kemény támadások kereszttüzébe került a kormány. Szeretném hozzátenni: a szolgáltatók akkor is saját maguk, piaci alapon állapíthatták meg az áraikat. Most bekerült a törvénybe, a hatósági árszabályozás alá, amennyiben távközlő hálózaton történik az internetszolgáltatás - most ez a gond. Úgy gondolom, hogy a kormány ezzel a beterjesztett törvényjavaslattal az árképzésnek azt a rendszerét próbálja meg követni, ami lehetőség szerint elsősorban a fogyasztók érdekeit képviseli. Úgy gondolom, ezt adott esetben az ellenzéki képviselőtársaimnak is jó lenne tudomásul venniük.

Előzőleg Molnár Gyula képviselő úr azt kérdezte, hogy az infrastruktúra alapú verseny hol van. Egy furcsa számot hallottam most Molnár Albert képviselőtársamtól, hogy a befektetett összegek másfél év alatt megtérülnek; szakmai körökben azt mondják, hogy ez olyan 5-7 év. Egyébként pedig a differenciált szabályozás pont az infrastruktúra-megtérülés biztonságát szolgálja.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai