Készült: 2020.04.08.16:58:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

341. ülésnap (2014.02.06.), 78. felszólalás
Felszólaló Dr. Aradszki András (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:40


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! (Zaj. - Az elnök csenget.) A kormány számos esetben hitet tett amellett, hogy a sikeres gazdaságok gerincét a kis- és közepes vállalkozások adják, ezért stratégiai partnernek tekinti a kkv-kat.

Véleményem szerint a magyar gazdaság szempontjából a vállalkozásoknak sokkal nagyobb szerepük van a GDP-hez való hozzájárulás szempontjából, mint azt nagyon sokan gondolják. Nemcsak a foglalkoztatás területén kiemelkedően jelentős a szerepük, hanem a GDP-hez való hozzájárulás szempontjából is. Ezt bizonyítják a következő számok is. A Magyarországon működő vállalkozások 99 százalékát kis- és középvállalkozások adják, és ezek alkalmazzák a foglalkoztatottak 73 százalékát. Felismerve a kkv-kban rejlő potenciált, az idén indult hétéves európai uniós pénzügyi ciklusban évi több száz milliárd forintnyi fejlesztési forint juthat a hazai vállalkozásoknak.

(13.30)

Tudjuk, hogy 2010 előtt a kkv-k nehéz helyzetben voltak, nemcsak a válság miatt, hanem azért is, mert az akkori kormány kiszolgáltatottá tette őket a multiknak és a bankoknak. A fiatalok vállalkozásindításának támogatása és a kedvező vállalkozói környezet biztosítása fontos szerepet játszik a jövő nemzedékek itthon maradásában is; abban, hogy fiataljaink ne csak külföldön tudjanak sikeres jövőt elképzelni maguknak, hanem Magyarországon, magyar vállalkozások indításával találják meg a számításaikat.

2010 óta sikertörténetnek könyvelhetjük el az új adónemek bevezetését is, így a kisadózók tételes adójának és a kisvállalkozói adónak a bevezetését, ugyanis ezeknek köszönhetően valóban sikerült könnyíteni a vállalkozások helyzetén. A kormány nagymértékben csökkentette a vállalkozások adóterheit azáltal, hogy 50 helyett 500 millió forintos adóalapig lett 10 százalékos a társasági adó kulcsa, emellett egyszerűsödtek az adóbevallás szabályai is.

Tisztelt Miniszter Úr! Milyen egyéb lépéseket tett és tervez a kormány a jövőben a vállalkozások támogatása érdekében, milyen programokkal ösztönzi a fiatalok vállalkozásindítását? A korábbi horribilis kamatokkal terhelt hitelekhez képest milyen módon és milyen hitelkonstrukciókkal segíti a kormány a vállalkozások tőkéhez jutását?

Várom a megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai