Készült: 2021.04.11.23:06:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

174. ülésnap (2020.12.07.), 30. felszólalás
Felszólaló Böröcz László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:02


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A koronavírus-világjárvány lassan egy éve szedi áldozatait, és okoz rengeteg kárt és szenvedést Magyarországnak és a magyar embereknek. A legfájóbb szeretteink és honfitársaink elvesztése, de a járvány nem kímélte a gazdaságot és a mindennapjainkat sem. Az elmúlt időszakban a magyar egészségügyi dolgozók áldozatos munkája révén az egészségügyi ellátórendszer kitartott a legnehezebb napokban is. Nálunk jóval gazdagabb és nagyobb országokban sokkal komolyabb bajokkal küzd az egészségügyi ellátórendszer. Nem lehet tehát elégszer megköszönni orvosainknak, ápolóinknak és minden egészségügyi dolgozónak a munkáját, hiszen ők vannak a frontvonalban, és legyen világos: még a legjobb döntések esetén sem lehet nélkülük sikeresen védekezni.

Ma Magyarország a fertőzöttség tekintetében a 12. helyen van az EU 27 tagállamából, tehát egy hellyel javítottunk a rangsorban. Sajnos, Magyarországon és az Európai Unióban még mindig emelkednek a halálozási adatok, de az európai uniós átlagnál ma is lényegesen kedvezőbbek a magyar adatok. Egymillió főre vetítve az uniós átlag 613 fő, Magyarországon ez a szám alacsonyabb, 526 fő. Természetesen addig nem lehetünk nyugodtak, és addig kell folytatnunk a küzdelmet a járvány ellen, amíg egyetlenegy emberélet is veszélyben van.

A csoportos gyorstesztelés első köre alatt az oktatási, egészségügyi és szociális intézményekben 181 506-an teszteltették magukat. A dolgozók 70 százaléka vállalta és 30 százaléka utasította el az önkéntes tesztelést. 181 506 teszteltből 4436 fő lett pozitív, ami összesen 2,44 százalékos pozitivitást jelent, ami alacsonynak mondható. A kéthetes tesztelés soha nem látott szakmai és koordinációs együttműködés eredményeként jött létre, amelyben egyetemi hallgatók, kormányhivatalok és számos támogató társszervezet vett részt. A fiatalok önzetlen és bátor segítsége példamutató mindenki számára. Ezúton is köszönjük nekik.

A kéthetes tesztelés során megszerzett tapasztalatokat figyelembe véve ma a területi közigazgatásban dolgozók koronavírus-tesztelésével folytatódik az országos célzott, csoportos tesztelés. A járvány legyőzésére azonban csak a biztonságos és hatásos vakcina elérésével lesz lehetőségünk.

Tisztelt Képviselőtársaim! A járvány elleni védekezésből és a vakcina kérdéséből nem lehet politikai kérdést csinálni. Emberéletek múlhatnak azon, hogy milyen gyorsan tudunk megbízható és hatékony vakcinát beszerezni és elérhetővé tenni. Ebben az ügyben nem lehet politikai vagy gazdasági szempontokat mérlegelni, ahogy nem befolyásolhatnak minket a gyógyszergyártó cégek és a nagy multi cégek érdekei sem.

(12.10)

Nekünk a magyar emberek életének a védelme az első, ezért tárgyalnunk kell Nyugaton és Keleten is, hogy minél előbb megbízható és hatékony vakcinákhoz juthassunk, és elegendő oltóanyag álljon rendelkezésre.

Ezért Magyarország újabb két vakcinaprogramhoz is csatlakozott, így a gyártó társaságnál már előjegyzésbe vették a magyar igényeket.

Időben szeretnénk lépni, amint elérhető lesz az oltóanyag, ezért elindul a vakcina-előjegyzési kampány is. Müller Cecília országos tiszti főorvos levélben fogja megkeresni a nyugdíjasokat, hogy felmérjük az igényeket, elsősorban náluk, hiszen ők a legveszélyeztetettebb korosztály. Elindult a vakcinainfo.gov.hu honlap is, amelyen bárki regisztrálhat, de először a védekezésben részt vevőket és a veszélyeztetetteket oltják be. A vírus terjedésének csak így tudunk gátat szabni, egy harmadik hullámot csak így tudunk megelőzni. Természetesen csak olyan oltóanyag kerülhet felhasználásra itthon, amelyet a hazai Népegészségügyi Központ is ellenőrzött és jóváhagyott.

Az oltás önkéntes lesz, így valószínű, nem fog mindenki élni ezzel a lehetőséggel. Arra kérném a baloldalt, hogy most az egyszer próbálja meg a pártpolitikai logikát félretenni, és ne riogasson hamis adatokkal, hanem az emberek életének megóvása legyen az önök számára is az első. De ha segíteni nem tudnak, legalább ne hátráltassák a védekezést!

Felhívnám a figyelmüket arra is, hogy a saját szimpatizánsaik iránt komoly felelősségük van, hiszen az ő egészségüket is ugyanúgy meg kell védeni. Itt emberéletekről van szó, tisztelt baloldali képviselőtársaim, ideje ezt felfogni! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai