Készült: 2021.04.12.20:14:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

157. ülésnap (2020.10.20.), 28. felszólalás
Felszólaló Böröcz László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:56


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÖRÖCZ LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon sok különböző indíttatású és értékrendű ember foglal helyet itt, a parlament padsoraiban, és ugyanígy megannyi eltérő helyzetű, foglalkozású és gondolkodásmódú ember él ma Magyarországon, de abban biztos vagyok, hogy az itt ülők döntő többségének és a magyar emberek 99 százalékának is a családja a legfontosabb, és bármit megtennénk értük. Fiatal apaként magam is jól tudom, hogy gyermekeket nevelni nemcsak felhőtlen öröm, hanem fáradságos munka is. De azt hiszem, minden szülő nevében mondhatom, hogy nincs szebb az őszinte gyermekkacajnál, és nincs felemelőbb érzés a feltétlen szeretetüknél. Az igazi öröm, boldogság idő- és munkaigényes. Ez igaz a családra is, ezért nem az a célunk, hogy megoldjunk minden problémát az emberek helyett, hanem az, hogy segítsük a könnyebb boldogulást a hétköznapokban. Egy polgári kormányzatnak a család nemcsak az egyén szintjén fontos, hanem a közösség meghatározó egységeként és a nemzet jövőjének zálogaként is. Ezért kifejezetten komoly szemléletbeli különbség van bal- és jobboldal között a családok támogatásának mértékéről és módjáról. A baloldal visszatérő mondása, hogy emeljük az alanyi jogon járó juttatásokat, például a családi pótlékot, és legyünk nagyvonalúak. Ezt ők 2010 előtt meg is tették. Igen ám, de általában elfelejtik hozzátenni, hogy mindeközben eltörölték az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét és a rendszeres gyermekvédelmi támogatást. A Gyurcsány-kormányok alatt pedig tizenötször emelték az energia árát, ami leginkább a családokat hozta rendkívül nehéz helyzetbe, és ez csak a jéghegy csúcsa. A szemléletbeli különbség pedig az alanyi jogon járó juttatások hasznosságát jelenti. Ha a családok gyermekvállalási kedve kizárólag a pénz mennyiségétől függene, akkor például Németországban vagy Ausztriában nem csökkenne folyamatosan a születendő gyermekek száma.

Tehát a megoldást nemcsak a konkrét anyagi támogatás jelenti a mi megközelítésünkben, hanem ezzel párhuzamosan a családok megbecsülése a hétköznapokban, az erőfeszítéseik elismerése és támogatása úgy, hogy az motiválja őket, és nem utolsósorban munkára is ösztönözzön.

De mit is jelent ez a gyakorlatban? A 2015-ben indított otthonteremtési programunk mára számtalan elemmel bővült; legutóbb otthonfelújítási támogatással, amit január 1-jétől lehet igényelni a gyermekes családoknak, legfeljebb 3 millió forintig. Az állam átvállalja a felújítási költségeinek a felét, és ezáltal segíti a gyermekeket nevelő családokat, másrészt az építőipar fellendítéséhez is hozzájárul ezzel az intézkedéssel.

Szintén mostani újítás, hogy az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27 százalékról 5 százalékra csökkenti a kormány január 1-jétől, és azok a családosok, akik igénybe veszik a CSOK-ot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát, sőt illetékmentesen juthatnak hozzá otthonaikhoz. 2021. január 1-jétől pedig további 6 hónappal meghosszabbítja a hitelmoratóriumot a kormány a gyermekeket nevelő családok számára is, ami szintén komoly segítséget jelent. A támogatások nagyságrendjét tekintve pedig elmondhatjuk, hogy GDP-arányosan jelenleg az egyik legjobbak vagyunk az Európai Unióban. Ahogy korábban utaltam rá, a támogatások néhány kivétellel a munkavégzéshez vannak kötve, és erre van is lehetősége a magyar családoknak, hiszen a Gyurcsány-kormány idején 3,7 millió munkahely volt Magyarországon, ma pedig több mint 4,5 millió ember dolgozik. De ha kicsit visszamegyünk az időben, számtalan olyan intézkedést tudunk felsorolni, amely a hazai baloldal kormányzása alatt még gondolatkísérletként sem jelent meg.

De nézzünk konkrétumokat is! 2010 óta többek között bevezettük a kibővített családi adókedvezményt, az első házasok kedvezményét, a gyerekek után járó szabadságot, a családi otthonteremtés kedvezményét, a CSOK-ot, a nagyszülői gyedet, a diplomásgyedet, a babaváró támogatást, a négy- vagy többgyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentességét, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a diákhitel-tartozás elengedését, az ingyenes nyelvvizsgát, az ingyenes KRESZ-tanfolyamot, a köldökzsinórprogramot, amely a külhoni magyar családok támogatásáról szól, ingyenes tankönyveket a köznevelésben, ingyenes étkeztetést, és jelentősen megemeljük a csecsemőgondozási díjat is, a csedet.

Még hosszasan sorolhatnám, de zárásképp annyit mondhatok, hogy amíg a Fidesz-KDNP adja a magyar parlamenti többséget, addig a családok támogatása a legfontosabb célok egyike marad. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Mozgás.  Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai