Készült: 2021.05.12.12:22:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

259. ülésnap (2005.11.02.), 258. felszólalás
Felszólaló Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Beosztás gazdasági és közlekedési minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  258  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZANYI TIBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Abban mindenképpen egyetértünk, hogy hidak pedig kellenek. Sokféle. És pont a Duna esetében, akárcsak itt a budapesti szakaszt is nézem, háromnál több elképzelést is tudok, ahol gyaloghíd, kerékpáros híd vagy valamilyen közúti megoldással kombinált híd építése jött szóba. Elférne itt még négy is.

De ezzel együtt azt kell mondjam, hogy amikor ez az ötlet fölmerült, annak idején a ’96-os világkiállítás koncepciójába volt illesztve, tehát nem önmagában létezett az ötlet, hanem annak részeként, majd aztán később, most, hogy az egyik oldalon az egyetemváros, a másik oldalon pedig a Millenniumi Városközpont épül-szépül, ennek az összekötésére föl lett melegítve - nevezzük így - ez a korábbi elgondolás.

Itt több szempontot kell mérlegelni. Az egyik az - és ez egy szikáran jogi természetű dolog -, a kormány persze ismerhet, érdeklődhet, örülhet különböző, nem az ő saját egyedi kompetenciájába tartozó dolgoknak, mint például, hogy egy főváros mit szeretne csinálni. Ismereteink szerint fővárosi határozat erről a dologról nem született. Ha születne, akkor ahhoz nyilvánvalóan tudnánk viszonyulni, az én reményeim szerint egyébként pozitívan. Jóllehet, azt azért tényleg meg kell jegyezni, ez egy szakmai-műszaki szempont, hogy a borzasztó nagy fesztáv miatt - tehát nem egy prágai vagy egy firenzei esettel összehasonlítva, ahol hasonló koncepcióban épültek azért már gyaloghidak -, nos, a nagy fesztáv miatt lényegében a hídszerkezetet - szinte mindegy is, hogy azon villamos vagy gyalogos jár - egyszerűen olyan erősre kell megcsinálni, hogy a saját súlyát bírja el, és akkor már egy elhanyagolható súly, amit neki akár tömegközlekedés, akár gyalogosközlekedés vagy üzletek, épületek szempontjából el kell bírni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Tehát magyarul pusztán így, hogy gyalogoshíd, ezen a vonalon nem feltétlenül állja meg a helyét.

Ezzel együtt a kormány mindenképpen érdeklődéssel várná, hogy a főváros (Az elnök ismét csenget.) hasonló gondolatokkal előálljon. Utána tudunk viszonyulni.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  258  Következő    Ülésnap adatai