Készült: 2021.05.12.12:39:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

253. ülésnap (2005.10.10.), 172. felszólalás
Felszólaló Dr. Szanyi Tibor (MSZP)
Beosztás gazdasági és közlekedési minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZANYI TIBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Itt, a Ház falai között az őszi ülésszak során már nagyon sokszor fölmerült az a probléma, hogy bizony a magyar demokráciának az egyik legnagyobb rákfenéje a populizmus. Erre igazából nincs is magyar szavunk, hacsak nem a népámítást lehet egy ilyen helyettesítő szóként mondani. Ön jelen pillanatban a képviselői tiszteletdíja fejében népámítással foglalkozott (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Utasítsa rendre! - Balsay István: Mi a válasz?), ugyanis két olyan dolgot hoz össze, aminek abszolút semmi köze nincs egymáshoz.

Tisztelt Képviselő Úr! Először is: (Balsay István: Mi a válasz?) ami a vonatkozó támogatásnak a folyósítását megakadályozta, az egy súlyos jogsértésnek a gyanúja, egészen konkrétan a 2003-as, illetve a 2004-es esztendőben keletkezett elszámolási vita. Ez egyébként a támogatást folyósító, illetve a hőt termelők között van, a lakosság ebből úgymond semmit nem érzékel, szerencsére, és nem is kell, hogy érzékeljen.

Következésképpen ön a most novemberben esedékes részleges és elsősorban a piaci szereplőket érintő gázáremelést hozza összefüggésbe olyan 22 ezer családdal, akiknek úgy, ahogy van, ebben az egész ügyben semmi, de semmi szerepük nincsen, mi több, következmények sem érhetik őket. Na már most, tisztelt képviselő úr, hogy mi a bibi, azt ön ugyanolyan jól tudja, mint én, mégis egy elszámolási vitát idehoz politikai tényezőként.

Tisztelt Képviselő Úr! Arról van szó, hogy a gáz szállítója eladja a gázt a hőtermelőnek, a hőtermelő nem a hőszolgáltatónak adja tovább a gázt, visszaadja a gáz eredeti tulajdonosának, és az egyébként meglehetősen jogellenesen forgalmazza tovább a városi hőszolgáltatónak. És mit takar el ez az ügylet? Csupán azt az egy apróságot, hogy az a gáz, amit egyébként eladtak a hőtermelőnek… - a hőtermelő egy picit több hőt termelt, azaz másból is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), mint gázból állította elő a hőt, és erre pedig viszont nem jár a gáztámogatás.

Ennyi a probléma, képviselő úr! (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai