Készült: 2020.07.07.07:48:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

211. ülésnap (2001.05.30.), 170. felszólalás
Felszólaló Dr. Gál Zoltán (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:51


Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GÁL ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Fenyvessy képviselő úr utolsó szavai sem térítenek el attól, hogy két percben elmondjak néhány mondatot az ő hozzászólásával kapcsolatban. Talán meg fog lepődni, de egyetértek vele, hogy a modern társadalmaknak és a modern államoknak napjainkban is és a jövőben is egyik legnagyobb problémája lesz az, hogyan tudja összeegyeztetni a bűnüldözés hatékonyságát az állampolgári szabadságjogokkal - most kicsit leegyszerűsítve. Azt hiszem, ez a kérdés, közeledvén a választásokhoz, itt ma, Magyarországon, közvetlenül politikai téma lesz.

Annyit szeretnék csak megjegyezni, hogy felfogásunk gyökeresen eltér mindattól, amit Fenyvessy képviselő úr ennek a témának a kapcsán elmondott, és aminek kapcsán az adatvédelmi biztos munkáját és a jelentést értékelte. Pontosan fordítva látjuk a helyzetet: állandó küzdelmet kell folytatni, hogy ennek a két, egymásnak gyakran nagyon gyökeresen ellentmondó érdeknek, vagyis a hatékony bűnüldözésnek és az állampolgári szabadságjogoknak az összhangját megteremtsük. Ebben az állandó küzdelemben és ebben az állandó ellentmondásban, azt hiszem, jobb nekünk a szabadságjogok, a személyi önrendelkezés és az átlátható állam alapállásából kiindulni, és ennek követelményéhez igazítani a hatékony bűnüldözés igényét.

Befejezésül hadd mondjam el képviselőtársamnak, hogy azért gondolkozzon el a következőn. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mindjárt befejezem, elnök asszony.

Kiderült a népszámlálás kapcsán, hogy rendőrök is végeztek népszámlálást. Nem is ezt akarom szóba hozni, hanem azt kérdezném, hogy olvasta-e képviselőtársam Orbán Péter országos rendőrfőkapitány ennek kapcsán tett nyilatkozatát. Ő azt mondta, hogy ez a dolog törvényes volt, mert tulajdonképpen mindazok a nyilvántartások, mindazok az adatok (Az elnök ismét csenget.), amelyeket a népszámlálás kapcsán fölvettek, a rendőrség rendelkezésére áll. Gondoljon vissza, hogy milyen adatokat kellett önnek szolgáltatnia a népszámlálás kapcsán, és gondolkozzon el azon, hogyan vannak ezek az adatok a rendőrség birtokában!

Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai