Készült: 2020.08.09.16:31:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

70. ülésnap (1999.05.07.), 98. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt hiszem, méltánytalan, hogy nem egészen egy év kormányzás után azt próbálják számon kérni rajtunk, amiket önöknek nem sikerült négy év alatt sem megvalósítani. De azért egy-két dologra egészen konkrétan szeretnék reagálni. (Kuncze Gábor: 400 százalék!) Az oktatási törvény módosítását megtárgyalta a kormány egy olyan ülésen, ahol jelen volt a pénzügyminiszter és az oktatási miniszter is, és a kormány döntése alapján terjesztették a parlament elé. Elfogadom azt az érvelést is, ami elhangzott a Házban, hogy a nyugdíjasok az elmúlt évtizednek nagy vesztesei voltak. De ha körbenézünk a társadalomban, akkor még találunk néhány nagy vesztest, mert igen nagy veszteséget szenvedtek el a közalkalmazottak is, igen nagy veszteséget szenvedtek el például a gyermekeket nevelő családok is.

Meg lehet nézni egyébként, hogy ez a veszteség hogyan alakult, mondjuk, az 1994 és az 1998 közötti időszakban. Azt kell mondjam, méltánytalan dolog, amikor azt hallom, hogy a nyugdíjasoktól különböző összegeket megvonunk, amikor 14,5 százalékos átlagos nyugdíjemelést szavazott meg a parlament, ezzel szemben az infláció ebben az évben 9 százalék körül alakul. Ez azt jelenti, hogy - lehet, hogy ez néhány ellenzéki képviselőtársamnak nem tetszik, de - a nyugdíjasok ebben az évben átlagosan körülbelül 5,5 százalék pluszjövedelemmel rendelkeznek az előző időszakhoz képest.

Karakas Jánosnak azzal a felvetésével, hogy nekem emlékezetkihagyásom van, mert nem emlékszem a Perlaki Jenővel folytatott vitájára - ahol egyébként nem voltam ott -, igazából nem tudok mit kezdeni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai