Készült: 2020.08.05.01:13:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

70. ülésnap (1999.05.07.), 222. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  222  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én is úgy terveztem, hogy nem fogok hozzászólni, viszont az a hisztériakeltés, ami a hitoktatással kapcsolatban folyik - most már másodszor a mai este folyamán -, mindenképpen hozzászólásra késztetett. Ugyanis amit az ellenzéki képviselőtársaim állítanak, az egyszerűen helytelen, nem olvasható ki a törvényből, és nincs úgy. Erre mindenképpen szeretném felhívni a figyelmet.

A törvény egyetlen mondattal egészül ki. Az egyetlen mondat úgy hangzik: "Az óvoda, az iskola, a kollégium, a fakultatív hit- és vallásoktatással kapcsolatos feladatainak ellátása során együttműködik az érdekelt egyházi jogi személlyel." Az az igazság, hogy ez akár benne volt a törvényben, akár nem, ennek eddig is így kellett lennie. Minden olyan dolog, amit 1996-ban az előző koalíció szabályozott, szó szerint érvényben van. A törvényben például benne van, hogy a kötelező órák rendjéhez ennek a hitoktatásnak alkalmazkodnia kell. Nem nyúltunk hozzá, ugyanaz van benne, mint amit az előző koalíció elfogadott. Tehát itt nincs semmi olyasmiről szó, amire többen felhívják a figyelmet, hogy itt micsoda borzasztóságok történnek. Egyetlen mondat van beírva, miszerint együtt kell működni az egyházzal. Azt hiszem, ebben az égvilágon semmi kifogásolnivaló nem található. Szerintem eddig is, ha volt hitoktatás az iskolában, együttműködtek az egyházzal.

Egy másik kérdésre egyetlen mondat: igenis, amikor az intézményeken belül kell eldönteni, hogy milyen lesz a tantárgyfelosztás, akkor a tanárok ezen elvitatkozgattak, egyáltalán nem örültek annak, hogy ezt a vitát ott kell helyben kell megvívni, és igenis - állítom, hogy ez így volt - az tudta kedvezőbben a saját számára eldönteni ezt a vitát, akinek erősebb érdekérvényesítési pozíciói voltak.

 

(22.00)

 

Az egész társadalom többé-kevésbé így szokott működni, így működött ez itt is. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  222  Következő    Ülésnap adatai