Készült: 2020.08.04.13:37:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

70. ülésnap (1999.05.07.), 216. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Képviselőtársam! Teljesen egyetértek azzal, amit ön másodszor elmondott.

Valóban nem az iskolarendszer alakítja ki elsődlegesen a különbségeket; az iskolarendszer valamennyit - talán nem is olyan sokat - ezekhez a különbségekhez hozzá tud tenni, vagy el tud venni belőlük. Ebben a pillanatban mi, kormánypártok úgy látjuk, hogy olyan iskolarendszer működik ma Magyarországon, amely ezeket a különbségeket növeli.

 

(21.40)

 

Mi amellett vagyunk, és azért terjesztettük be ezt a törvénytervezetet, mert úgy gondoljuk, hogy olyan iskolarendszert kell Magyarországon működtetni, amely a születéskori előnyöket és hátrányokat nem továbbnöveli, hanem valamilyen módon megpróbálja egy kicsit kiegyenlíteni. Ez az az alapvető dolog, ami a törvénytervezet benyújtásának hátterében áll, és ez az a probléma, amit ezzel a törvénytervezettel kezelni kívánunk.

Nagyon jelentős problémának érzem azt, hogy nagyon jelentős különbségek vannak az iskolák helyi programjai, tantárgyfelosztásai között, és nagyon jelentős az a probléma, hogy amikor a gyerekek elvégzik az általános iskolát, akkor nagyon jelentős különbségek vannak a különböző tantárgyi tudásuk, egyáltalán a tudásszintjük között, és szerintem helyes lenne, ha biztosabban lehetne tudni, hogy mi az a minimális tudás, amit egyes tantárgyakból minden egyes diáknak tudni kell. Azt hiszem, hogy ez a felvételiktől kezdve nagyon sok helyen vissza fog köszönni az életben, és én teljesen biztos vagyok benne, hogy az az irány, amit ez a törvénytervezet kijelöl, a magyar társadalom egésze számára összességében pozitív irány.
Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai