Készült: 2020.08.05.01:48:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

62. ülésnap (1999.04.13.), 451. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:54


Felszólalások:  Előző  451  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Jánosi György képviselőtársam említette, hogy a törvényjavaslat új helyzetet teremt a felsőoktatási törvényben. Ehhez hozzá szeretném tenni, hogy de nem a felsőoktatásban. Ugyanis 1995-ben a 156. számú kormányrendeletben az előző kormány szabályozta ezt a kérdést pontosan ilyen módon. A különbség annyi, hogy ezt nem törvényben tette, hanem kormányrendeletben. Meg kell kérdezni például a jelenlegi ellenzék képviselőit, hogy annak idején, amikor a Műszaki Egyetem gazdasági főigazgatóját kinevezték ugyanilyen módon, mint ami itt törvényben le van írva, akkor az ellenzék miért nem tiltakozott.

Tehát az az állítás, hogy ez törvényben most jelenik meg, megfelel a valóságnak, 1996 januárjáról kezdve ez a gyakorlat élt, csak nem törvényi szabályozás alapján, hanem egy kormányrendelet szabályozása alapján. Volt valamennyi különbség a kormányrendelet és a törvényi szabályozás között, de ez a különbség mindössze annyi volt, hogy a kormányrendelet alapján határozatlan időre lehetett a gazdasági főigazgatókat kinevezni ugyanilyen módon. Tehát a változás, ami a törvénytervezetben benne van, mindössze annyi, hogy nem határozatlan időre kell a gazdasági főigazgatókat kinevezni az eddigi gyakorlattal szemben, hanem határozott időre.

Talán a jelenlegi ellenzék képviselőinek érdemes lenne visszaemlékezni, hogy annak idején, amikor a kormányuk elfogadta ezt a kormányrendeletet, akkor milyen érvek szóltak amellett, hogy a gazdasági főigazgatót ilyen módon nevezzék ki. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  451  Következő    Ülésnap adatai