Készült: 2020.09.21.12:24:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

290. ülésnap (2013.06.17.), 405. felszólalás
Felszólaló Dr. Bóka István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  405  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÓKA ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Két megjegyzésem lenne. Az egyik megjegyzés Varga képviselő úrhoz kapcsolódik, és ebben a kérdésben szakmai vita volt, hogy miért a szakvizsga megszerzéséig eltelt időt számítjuk be, és a későbbi idő miért nem játszik; elméletileg játszhat. Felvetődött az is, hogy a már szakvizsgával rendelkező ügyvéd, ügyész, bíró ide is beszámítható legyen.

De a jegyző kinevezéséhez két év szakmai időtartam szükséges. Ebben ugye, egyetértünk? Ahhoz, hogy valakinek jogi szakvizsgája legyen, a régi rendszerben, tehát ilyen idős jogászoknál két év kellett, most pedig legalább három év. Tehát értelmetlen tovább nyújtani ezt a dolgot, de elképzelhető, hogyha egy ilyen módosító indítvány van, szerintem ezt abszolút meg fogjuk vizsgálni, csak értelmetlen. Ha valakinek jogi szakvizsgája van, akkor a régi időben minimum két év gyakorlattal rendelkeznie kellett, ma pedig már három év gyakorlattal kell rendelkeznie.

Egy törvénymódosító javaslattal, ami egy helyzetet kíván orvosolni vagy megoldani, azt gondolom, hogy elvárható, hogy annak a tartalmáról kezdjünk el vitatkozni, és ne kezdjünk el azon vitatkozni, hogy ez kinek a törvénye, kinek a lexe.

Azzal kapcsolatban nem jött semmilyen felvetés az eddig elhangzottak alapján, sem a kisebbségi vélemények alapján, sem a hozzászólás tekintetében, hogy az a tartalmi szabályozás, amit mi fontosnak tartunk, és ami a lehetőségeket megnyitja, akár egy ügyvéd, akár egy bíró vagy egy ügyész számára, az miért rossz vagy miért nem helyes. Magyarországon a jelenlegi tudomásom szerint legalább hat jegyzői állás betöltetlen emiatt, és számos aljegyzői állás betöltetlen szintén emiatt. Lehet, hogy nem ez a legfontosabb kérdés ma Magyarországon, de kétségkívül annak az önkormányzatnak vagy személynek egy rendkívül fontos kérdés. Mégiscsak nonszensz, hogy egy községi, egy városi jegyzői poszt vagy aljegyzői poszt nincs betöltve.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  405  Következő    Ülésnap adatai