Készült: 2020.09.22.10:16:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

263. ülésnap (2013.03.19.), 370. felszólalás
Felszólaló Dr. Bóka István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:29


Felszólalások:  Előző  370  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÓKA ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Az előbb elhangzott felszólalás kapcsán szeretnék néhány megjegyzést tenni. A térségi szerkezeti terv szerint az erdőgazdálkodási térség tekintetében vagylagos javaslat van. Ezt próbáltam elmondani. Tehát marad a 95 százalék, ami eddig volt, a fennmaradó 5 százalék pedig beépíthető. Vagy marad a 85 százalék erdőterület, de a 15 százalék nem beépíthető, és azt a 15 százalékot a jogszabály szerint, ahogy én olvasom - lehet, hogy rosszul olvasom - csak három területfelhasználási egységbe lehet sorolni: mezőgazdasági, vízgazdálkodási vagy természet közeli. Hova jöhet be ingatlanspekuláns ezekbe a kérdésekbe, tisztelettel kérdezem. Melyik területre jöhet ingatlanspekuláns? A zöldterületek tekintetében, akár a vízpart-rehabilitáció kapcsán. Beszéljünk konkrét dolgokról! Hol tetszik azt érezni, hogy ilyen probléma előállhat?

A zagyterületek tekintetében a jogszabály egyértelműen kimondja, hogy milyen területfelhasználási egységbe lehet sorolni: zöldterület, erdőterület, vízgazdálkodási terület. Hol építhetők be ezek olyan mértékben, hogy akár bármilyen ingatlanfelértékelés történjen ezen területek tekintetében?

A vízpart-rehabilitációs tanulmány felülvizsgálata: bocsássanak meg, de 2000-ben egy új típusú törvény született. Egy olyan törvény, amelynél az állam a mai napig fenntartja magának azt a jogot - nagyon helyesen -, hogy valamennyi közvetlen parti terület tekintetében egyedi szabályokat alkot miniszteri rendeletben. Ez megtörtént. Lassan eltelik a tíz év. Hiszen 2004 körül jöttek ki ezek a TM-rendeletek, ahogy történtek valamikor a települési érdek alapján, mert rosszul lett szabályozva, csak kezdeményezni kell ennek a felülvizsgálatát. Tehát nem biztos, hogy egy rossz dolog, vagy ördögtől elrugaszkodott (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) dolog.

Nagyon szépen köszönöm. Elnézést.
Felszólalások:  Előző  370  Következő    Ülésnap adatai