Készült: 2021.05.12.22:20:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2012.09.10.), 68. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:08


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönöm kérdését, és örülök, hogy beszámolhatok arról a munkáról, amit a kormány idén tett az egészségügyben dolgozókért, valamint a betegek jobb egészségügyi ellátásáért, és külön öröm számomra, hogy a változásokat a képviselő asszony kórházigazgatóként is észlelte és pozitívan értékeli.

Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a szocialista kormányok intézkedései miatt az összeomlás szélére sodródott egészségügyi ágazatot úgy szervezzük át, hogy az fenntartható és kiszámítható legyen. (Lukács Zoltán: Hogy végképp megszűnjön!) Magyarországnak olyan egészségügyre van szüksége, ahol a minőségi szolgáltatásokhoz egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára, betegségétől és anyagi helyzetétől függetlenül. (Lukács Zoltán: Miért nem csináltok ilyet?)

Tisztelt Képviselő Asszony! A problémák megelőzését szolgálta az a számos egyeztetés, fórum és szakmai beszélgetés, amelynek keretében tájékoztatást adtunk a változások céljairól, módjáról. A kórházak vezetőinek aktív közreműködését ezúton is szeretném megköszönni, és itt szeretném jelezni, hogy nincs bebetonozott rendszer. A kialakított struktúra természetesen finomodhat. Készek vagyunk azoknak az esetleges korrekcióknak a végrehajtására, amelyek az egészségügyi dolgozók és a betegek részéről jogosnak tekinthetőek.

Tisztelt Képviselő Asszony! A betegek jobb egészségügyi ellátása mellett természetesen a legfontosabb feladatunk, hogy az egészségügyben dolgozóknak kiszámítható életpályát, biztos egzisztenciát nyújtsunk. (Lukács Zoltán: Ebben benne van az is, aki kiköltözött Angliába?) Emlékeztetnék, hogy idén a kabinet már végrehajtott egy 30,5 milliárd forintos béremelést az egészségügyben, ami közel 90 ezer orvost, ápolót, egészségügyben dolgozót érintett, ráadásul januárig visszamenőleg.

És itt nem fogunk megállni. Az állami, önkormányzati és az egyházi fenntartású fekvő- vagy járóbeteg-ellátó intézményekben a betegellátásban közvetlenül részt vevő egészségügyi dolgozóknak nyújtott béremelés csak az első lépés volt. Most a korábbi bérfejlesztésből kimaradt dolgozók is jelentős pluszpénzhez jutnak, ugyanis a kormány úgy döntött, hogy 14 százalékkal növeli az alapellátási praxisok kártyapénzét már idén novembertől. Ez a felnőtt- és gyermek-háziorvosok mellett érinti a védőnői szolgálatokat és a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó fogorvosokat is, tehát legalább 27 ezer embert. Egy átlagos háziorvosi praxis havi finanszírozása így 70-80 ezer forinttal, a védőnői szolgálatoké pedig 25 ezer forinttal nő. Az emelés tehát az idei év utolsó két hónapjára vonatkozik, és beépül a jövő évi finanszírozásba is.

Tisztelt Képviselő Asszony! Arra is büszkék vagyunk, hogy összesen 1269 intézmény és egyéb szervezet egészségügyi célú fejlesztési programja valósul meg az Új Széchenyi-terv keretében. A betegellátás színvonalát és az egészségügyi dolgozók munkakörülményeit javító fejlesztésekhoz nyújtott támogatások összege megközelíti a 60 milliárd forintot.

A fejlesztések érintették az alap-, a járó- és fekvőbeteg-ellátást, az Országos Mentőszolgálatot, az egészségügyben működő vállalkozásokat. Ami még mindenképpen említésre méltó, hogy nyáron 23 új mentőautót tudtunk szolgálatba állítani, terveink szerint idén újabb gépjárműveket vásárolunk a betegek biztonságos ellátásáért.

Nagy sikerként értékeljük a praxisváltási programot is, ezzel a fiatal háziorvosok pályakezdését, valamint az idős kollégák nyugdíjba vonulását kívánjuk segíteni. A rendelkezésre álló 300 millió forintos keret mintegy kétharmadát már el is nyerték a pályázók, ezért kibővítettük azt, a most rendelkezésre álló keret 115 millió forint, amelyre szeptember 30-áig lehet pályázni.

Látható tehát, hogy a nyári szünet alatt sem állt meg a munka, elkötelezettek vagyunk az egészségügyi dolgozók iránt, és ígérem, hogy mindent megteszünk a betegek jobb ellátása érdekében; és kérem továbbra is képviselő asszony és a többiek segítő támogatását ehhez.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai