Készült: 2021.05.14.12:08:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2012.09.10.), 346. felszólalás
Felszólaló Varga Géza (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:47


Felszólalások:  Előző  346  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA GÉZA (Jobbik): Elnök úr, köszönöm a szót. A kormánypárt részéről itt egy szerecsenmosdatásnak vagyunk tanúi. Akárhogy csűrjük-csavarjuk a szót, itt egy hatalom-összpontosításról, koncentrációról van szó, ennek történelmét látjuk. Ez kezdődött azzal, amikor Orbán Viktor maga alá gyűrte a gazdaszervezetet, a gazdák szervezetét azáltal, hogy lefejezte a Magoszt, pozícióba helyezte, politikai szerepvállalásra beültette a parlamentbe. Akkor a gazdák már pontosan tudták, hogy őket elhagyta az a szervezet, amelyikre számítottak. Utána most ez a szervezet természetesen a politikai hatalom birtokában és tudatában a teljes gazdákat érintő agrárszervezeteket maga alá söpri, eluralja, egyet kell értenem, nem szívesen teszem, szocialista képviselőtársaimmal, ebben a hatalom-összpontosításban. (Dr. Budai Gyula: Egy tőről fakadtok.)

Lehet ezt indokolni azzal, hogy ha valami egységes, az hatékonyabb. Csakhogy a szocialista rendszerben ugyanez a hatékonyság vezetett oda, hogy volt egy darab párt meg egy darab Népfront, és akkor mindenkinek oda kellett betagozódnia kötelező módon. Most ugyanezt éljük meg. Egyszerű emberi tulajdonság, ami ide vezet, könnyebb úgy irányítani a népet, az embereket, ha nem sokszínűek, nem különböző elképzelésekkel jönnek, és egy kormánynak nem különböző elképzelésekkel kell megvívnia, azoknak megfelelnie, hanem egy egységesnek. Ezt most a Fidesz megteheti a kétharmad birtokában, ebből a hatalmi pozícióból. De ezzel az a baj, hogy ez nem fog jóra vezetni, mert így csak rossz döntéseket lehet hozni.

Ugye, a 2005-ös gazdatüntetések felidézése többször felmerült itt ma este már. Elnök úr, a 2005-ös gazdatüntetések jó része még mindig nem teljesült. Nem teljesült azért, mert a Magosz már nem tiltakozik ez ellen, az osztatlan közös tulajdon, az élelmiszerek áfája, és nem sorolom tovább. Mert ha a Magosz a kormánnyal már nem ért egyet, hiszen a kormánynak kellene ezeket mind finanszírozni, akkor már nem tiltakozik ellene. Kivel fog vitatkozni, ki ellen fog tiltakozni, hogyan fogja megvédeni a gazdákat a Magosz vagy az agrárkamara, amikor a kormány kénytelen lesz, nem tudom én, a nemzetközi gazdasági helyzet következtében olyan intézkedéseket hozni, amelyek nem előnyösek a gazdáknak, és volna alternatívája? Akkor egyszerűen hatalmi szóval a kötelező tagság elve alapján, eszi, nem eszi, annak a gazdának azt követni kell.

Ez a kötelező tagság elve ugyancsak a hűtlenségét tükrözi a Fidesznek és a Magosznak, mint ahogy elhangzott. Tiltakoztak ellene a gazdák, és volt idő, amikor ezt a tiltakozást a Magosz is, a Fidesz is meghallotta, és eltörölte a kötelező tagságot. Az őstermelők már most jönnek a jelzéseikkel, hogy akkor egy újabb bőrt akar lehúzni róluk a kormány.

(0.30)

Tehát ez az irány nem jó irány, mert ez nem egy alulról építkező szervezet, és a magyar agráriumnak arra volna szüksége, hogy egy erős, alulról jövő, független - és a függetlenséget kétszer aláhúzva mondom - szervezet jöjjön létre, amely képviseli őket, és önöknek, nekünk itt a parlamentben, a kormányban szolgálni kellene ezt az alulról jövő, önkéntes, független gazdaszervezetet, nem pedig bekebelezni. Így diktátumokat fognak kapni a gazdák és különböző intézkedéseket, legyen szó megszorításokról. Ez egy jó szervezet lesz, amely a mindenkori kormány megszorításait érvényesíteni fogja a gazdákon keresztül, de hát ha nem, akkor az etikai bizottság ott van, kizárni nem lehet, de meglesznek azok a módszerek. Tehát gyakorlatilag itt visszatértünk a '90-es évek előtti központi irányításhoz, a központi hatalomhoz, és ez így nem vezet jóra. Most itt az, hogy a Magosznak hány képviselője van az előkészítő bizottságban, elhangzott a mezőgazdasági bizottságban, ezt mi magunk nem ellenőriztük le, de azért ez egy elég nagy szám volt.

Most elnök úr mondja, hogy de hát dolgozni már csak szabad. Hát igen, de ez a munka egy olyan önkéntes munka most, hogy a gyümölcsaratásnak a biztos tudatában végzik ezt a munkát, mert azért a Magosznak volt már néhány olyan vezetőségválasztása, ami ugyancsak kiváltotta a tagság nemtetszését, hogy nagyon finoman fogalmazzak. Ezt a gyakorlatot látjuk most ismét majd, és ezért az, aki az előkészítő bizottságban van - néhány civil szervezet meg egyéb szervezet létrejöttét megéltük már valamennyien, vagy legalábbis többen -, azért tudja forgatni a lehetőséget, tudja forgatni a szót, és azt a maga javára fordítja. Tehát a probléma az, hogy így ezzel elhagyták a gazdatársadalmat.

De ha behozzuk a képbe a földtörvénytervezetet is és a birtokolható földterületek nagyságát, akkor ugyanúgy ez a koncentráció látszik a kormány részéről, tehát a koncentráció igénye. Könnyű kiszámolni, hogy ha 500 hektárosak lesznek a területek, akkor ez hány tagot fog jelenteni, hány gazdát. Lehet mondani, hogy most még mennyi őstermelő van, de azért a számuk már most is csökkenő. A regisztrálttal kezdtünk valamikor 2004-ben kétszáztíz-egynéhány ezerrel; ma már a 180 ezret sem igen éri el. Tehát ez a koncentráció zajlik.

Tehát itt egyfelől egy koncentrált szervezetet készítenek elő, másfelől pedig olyan földtörvényt hoznak, amely ugyancsak a koncentrációt fogja biztosítani. Ezzel nem az a baj, hogy az a néhány magoszos nagygazda és az oligarchák megfelelő földhöz jutnak, a földéhségük ki lesz elégítve. Az a probléma, hogy ha ezzel elosztjuk azt a 4500-4800 hektárt, attól függ, hogy melyik művelési ágat vesszük bele, akkor kijön az, hogy 3-5-6, maximum 10 ezer gazdálkodó fog élni a magyar vidéken, és a magyar vidéken pedig legalább 4-5 millió ember él, hogyha most a városi és más tevékenységet nem is vesszük, a többiek alkalmazottak lesznek ezen a területen. Az agrárkamarai törvénnyel ezt a tömbösítést készíti elő a kormány, és ez előnytelen lesz a magyar vidék, a magyar gazdatársadalom számára. Ez a fő baj vele.

Aztán lehet itt most mondani, hogy lényegében ma a módosításról kellene vitatkoznunk. A módosítások, ezek a finomhangolások természetesen csak arra valók, hogy elfedjék azt a valóságot, azt a szándékot, ami valójában meghúzódik e mögött az igyekezet mögött. A történelem fogja megmutatni, hogy mekkora hibát követ el a Magosz azzal, hogy megszünteti magát mint a gazdák képviselőjét, az érdekvédelmet. És az érdekvédelem, a köztestület és a politikai tevékenység teljesen összefonódott és összekapaszkodott, és ez nem vezet jóra. Remélem, hogy ezt majd mindannyian megéljük, és akkor a Magosz le fogja vonni belőle a tanulságokat.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  346  Következő    Ülésnap adatai