Készült: 2021.05.17.11:23:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2012.09.10.), 290. felszólalás
Felszólaló Dr. Vadai Ágnes (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  290  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VADAI ÁGNES (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Én viszont elég jól hallottam Móring képviselő úr minden mondatát. Abban a részben igazat adok neki, és éppen ezért lenne indokolt, hogy erről a témáról beszéljen részletesen az Országgyűlés akár szakmai nap, napok formájában, hogy ez egy össztársadalmi kérdés. Valóban a nőket, a gyerekeket, az idősebbeket érinti jobban, de igen, van olyan lehetőség, és előfordul olyan eset, amikor a nők alkalmaznak valamiféle erőszakot a férfiakkal szemben. Tehát azt gondolom, hogy Móring képviselő úr nagyon helyesen mutatott rá ennek a problémának az össztársadalmi voltára, és azt gondolom, éppen ezért erről kell itt beszélni a parlamentben.

A másik dolog, amit képviselő úr említett, hogy a liberális oktatáspolitikának köszönhető a családon belüli erőszak kialakulása. Képviselő úr, borzasztóan tévedni tetszik. A Magyar Országgyűlés először egy országgyűlési határozatban foglalkozott a családon belüli erőszak ügyével, 2003-ban Eörsi Mátyás képviselő úr és jómagam voltunk a beterjesztői. Hiszen addigra olyan mértékben - az önök négyéves kormányzását követően - ha most pikírt szeretnék lenni - szaporodott el a családon belüli erőszak felszínre kerülése, hogy ezzel az üggyel kellett az Országgyűlésnek foglalkoznia.

Magyarul semmiféle oktatáspolitika nem járult hozzá ahhoz, hogy ez a fajta magatartás kialakult - az önök oktatáspolitikája lehet, hogy fog rombolni ezen a helyzeten -, sokkal inkább az, hogy egyébként a rendszerváltást követően az addigi látencia egyszerűen elkezdett a felszínre törni, és mi magunk is világossá tettük, hogy a családon belüli erőszak ügye nem magánügy, nem tekinthető takargatható ügynek, azzal foglalkozni kell, és bizony azt büntetni kell.

Úgyhogy, képviselő úr, azt javasolnám, hogy szerintem ezekben a kérdésekben ilyen típusú politikai megjegyzéseket ne tegyünk, mert az nem segíti az ügy előrevitelét, sokkal inkább segíti az, hogy egyébként ezt a kérdést az Országgyűlés akár a Btk.-módosítással folyamatosan napirenden tartja.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  290  Következő    Ülésnap adatai