Készült: 2021.05.15.12:29:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2012.09.10.), 189. felszólalás
Felszólaló Dr. Sós Tamás (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  189  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SÓS TAMÁS (MSZP): Államtitkár Úr! A kérdésem valójában arra irányul, hogy ebből a mélypontból hogyan jövünk ki. Hiszen látható, hogy az előző tanévben, a szorgalmi idő kellős közepén lecsökkentették a szakképzési hozzájárulást a felére. Korábban arról beszéltek, hogy jelentős támogatást kap a szakképzés. Nem így történik. Ígéretek vannak, hogy lesz változás. Nem lehet látni, hogy a forrás növekedjen. A vizsgakövetelmények az utolsó pillanatban jelentek meg, ráadásul csak az egyik tárcánál és bizonyos szakmákra, a többi területen nem. Rendkívül komoly a zavar, a bizonytalanság, a leszabályozatlanság, a pontatlanság a jogszabályokban. Párhuzamos képzések vannak, a korábbi rendszer szerint is, az új rendszer szerint is. Sokszor követhetetlen az egész rendszer.

Tehát konkrétan azt kérdezem öntől, hogy mi várható, mondjuk, január 1-től. Mi várható a térségi integrált szakképző központoknál, hiszen ez sincs precízen leszabályozva.

(18.20)

Kérdezik az önkormányzatok, kérdezik az iskolák, kérdezik az irányításban részt vevő emberek, nem kapnak precíz válaszokat. Gyakorlatilag mikor milyen formában változik a szakképzési hozzájárulás? Azt mondják, hogy a cégeket jobban bevonják. Kettő százaléka vesz részt magyar cégeknek gyakorlatilag a szakképzésben, 98 százalék nem vesz részt.

Úgy gondolom, hogy itt, költségvetés készítése előtt megfontolandó, végig kellene gondolni, hogy itt milyen típusú intézkedéseket kell ennek érdekében tenni. Ráadásul az utóbbi időszakban elterjedt az, hogy a szakképzési törvény - ami a múlt évben megváltozott, amit ez évben már korrigáltunk - várható, hogy ebben a naptári évben még ebben a szorgalmi időben megváltozik. Fölsoroltam vagy tízet - így lehetetlen tervezni, azt gondolom, magát a szakképzést, maguk a képzésben részt vevők rendkívül bizonytalanok.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  189  Következő    Ülésnap adatai