Készült: 2021.05.13.10:36:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2012.09.10.), 183. felszólalás
Felszólaló Dr. Budai Gyula (Fidesz)
Beosztás vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:48


Felszólalások:  Előző  183  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BUDAI GYULA vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Ha jól értem a szavait - mit is mondott? -, az irányított pályáztatással lényegében bűncselekménnyel vádolja a minisztériumot, illetőleg az ön feltevése alapján mi valakit ebbe a helyzetbe szeretnénk hozni. Jól értem, hogy ezt mondta? Mert ha ön ezt mondta, akkor az a kérésem, képviselő úr, hogy tegye meg a megfelelő büntető feljelentést.

A kérdésére válaszolok, képviselő úr. A tárca nem szánta senkinek az OHÜ kommunikációs megbízását. A minisztérium nem kért fel senkit, és nem kötött senkivel ilyen jellegű megbízást. Egyébként az egész ügyben van egy elég jelentős csúsztatás, ami az összegekkel kapcsolatos, mert a keretszerződés nem arról szól, amit ön elmondott. Egy nagyon fontos momentumról szeretném önt tájékoztatni, képviselő úr, hogy az Európai Unió hivatalos lapjában augusztus 16-án jelent meg a pályázat, és az OHÜ által kiírt összeg közbeszerzésénél európai uniós szintű megjelenésként kell közzétenni.

Aztán itt említ egy ügyvédi irodát. Azt gondolom, képviselő úr, hogy az OHÜ a versenyeztetési eljárás keretében választotta ki ezt az ügyvédi irodát. Ugyanakkor, amiről itt beszélt ön, a dátumok és a közbeszerzés tekintetében, szeretném önt tájékoztatni, hogy a jelentkezőknek csak részvételi szándékot kellett regisztrálniuk, nem részletes ajánlatot tettek. Tehát részletes ajánlat nem érkezett, képviselő úr, és ha nem érkezett részletes ajánlat, akkor nem lehet eredményt hirdetni. Azt gondolom, ebben teljes mértékben egyetértünk.

És hogy miért volt sürgős ez a közbeszerzési eljárás? Azért volt sürgős, tisztelt képviselő úr, mert az OHÜ már ősztől szeretné elindítani azt a szelektív hulladékgyűjtő kampányt, ami az ésszerű hulladékgazdálkodásra vonatkozik, illetve ez egy szemléletformáló kampány lenne, amit az OHÜ szeretne meghirdetni.

A másik nagyon lényeges, képviselő úr, szeretném önt tájékoztatni arról, hogy az OHÜ minden egyes közbeszerzési kiírást a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a közbeszerzési hatóság hirdetmény-ellenőrzési illetékeseivel le szokott egyeztetni. Még egyszer mondom, képviselő úr, ha ön úgy gondolja, hogy itt egy irányított közbeszerzés, irányított pályáztatás volt, akkor tegye meg a feljelentését. Én visszautasítom az ön vádjait ebben a kérdéskörben.

Köszönöm, képviselő úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  183  Következő    Ülésnap adatai