Készült: 2021.05.12.22:19:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2012.09.10.), 179. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:43


Felszólalások:  Előző  179  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Baranya megyében és Pécs városában a rendőrség az idei évben valamennyi emberölés elkövetőjét egy héten belül elfogta. Ezúton is gratulálunk a rendőrség eredményes munkájához!

Annak érdekében, hogy a bűncselekmények megelőzése sikeresebb legyen, a rendőrség létszámát Pécs városában jelentősen megemeltük, konkrétan a készenléti rendőrség bevetési osztálya 165 fővel - még egyszer mondom: 165 fővel - erősíti az állományt, és ezzel jelentős mértékben nő a rendőri jelenlét mind Pécs városában, mind pedig a megyében. Emellett a kormány szigorította a büntető törvénykönyvet, bevezette a három csapás törvényt és a szabálysértési elzárás lehetőségét. Ezeket a jogszabályokat önök nem támogatták - ezt többször is elmondtam itt a parlamentben -, a szigort mégis számon kérik. Önök vajon mennyire akarják őszintén a rendet és a közbiztonságot? Ezt önöknek kellene eldönteni.

Ami pedig a konkrét adatokat illeti: Baranya megye területén 2012 első hét hónapjában az ismertté vált bűncselekmények száma 14,1 százalékkal csökkent, Pécs megyei jogú városban pedig 8,7 százalékos a csökkenés. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma a megyében 11,2 százalékkal, Pécs megyei jogú városban pedig 9,4 százalékkal csökkent. A közrend elleni bűncselekmények száma Pécs városában 9,8 százalékkal, a vagyon elleni bűncselekmények száma pedig 5,5 százalékkal csökkent. Szeretnék köszönetet mondani Pécs megyei jogú város önkormányzatának, hiszen a rendőrséggel való együttműködés eredményes, velük együttműködve a nap 24 órájában 33 kameraállással megfigyelőrendszert üzemeltet, és szándékunkban áll a rendszert bővíteni. Világossá kívánjuk tenni minden pécsi előtt, hogy mi is további előrelépést szeretnénk Pécs közbiztonsága területén, és ezzel kapcsolatban hamarosan kezdeményezést fogunk tenni.

Ami pedig az ön által kérdezett személyt illeti: jelenleg roma gárda néven civil szervezet sem Pécsett, sem Baranya megyében nem létezik, nem került bejegyzésre. A jelzett személyt a rendőrség a Btk. 217. §-a alapján közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése tényállásának alkalmazásával őrizetbe vette, és előzetes letartóztatására javaslatot tett.

Tisztelt Képviselő Úr! Tájékoztatom, hogy a Btk. 217. § módosítását önök nem támogatták. Arra kérem önöket, ha komolyan gondolják Pécs város közbiztonságának a javítását, akkor a tisztelt Házban szavazzák meg az erről szóló javaslatokat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  179  Következő    Ülésnap adatai