Készült: 2021.05.12.22:17:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2012.09.10.), 141. felszólalás
Felszólaló Magyar Zoltán (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  141  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Nagyjából ott fogjuk folytatni, ahol júliusban abbahagytuk, hiszen nem történt semmi előrelépés ezekben a kérdésekben sem. Sőt, azóta még több információ látott napvilágot, ami felborzolta a gazdák, a vidék és minden önérzetes magyar ember belső hangját, és egyáltalán azokat a kormányellenes kritikákat újra felturbózta vidéken, amelyek a korábbi félévben is ráfordították a figyelmet erre a területre.

Arra, hogy a helyben lakó családi gazdálkodók helyett önöknek a több településsel arrébb élő, soha nem gazdálkodó, azt nem is tervező fideszes képviselők és hivatalnokok előbbre valók, mint a helyben lakó magyar gazdák, azt ugye tudtuk már korábban is, ebben semmi új nincsen. Államtitkár úrról is a kérdésben csak annyi hírt hallottunk a nyáron, hogy személyesen is jeleskedik abban, hogy a pályázatok megismerhetősége megtörténjen, esetleg ezt még nehezíteni is képes, legalábbis közvetve a Fővárosi Törvényszék ezt mondta ki, én legalábbis így értelmeztem ezt az ítéletet. Az állami földbérletek kapcsán most már konkrétabb számokat is láthatunk. Hét-nyolc olyan megye van, ahol annyi földbérleti pályázat született már, ahol tanulságokat lehet levonni. Itt 75-85 százalékos hírekről is hallottunk, amelyek ekkora területek arányaiban, amelyek egy bizonyos vagy néhány érdekcsoportnál landoltak. A többi területek pedig olyan elaprózódott földterületek, amelyek szinte nem is használhatók, nem is mérhetők, és így jön ki az önök által oly gyakran hangoztatott 20 hektáros átlag.

Az a néhány érdekcsoport, amelyekről beszélünk, olyan szinten összejátszanak, hogy a különböző területekre nem is pályáznak külön-külön, hanem felosztják egymás között a területeket, és így még a versenyt is megakadályozzák. Úgyhogy erre a sok visszaélésre, amelyeket hosszasan lehetne sorolni, remélem, hogy az államtitkár úr választ tud adni, illetve a legfontosabb kérdésre, hogy miért nem változtatták meg még mindig a földbérleti pályázatok feltételét, mert ez így tarthatatlan.

Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  141  Következő    Ülésnap adatai