Készült: 2020.09.26.21:07:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

213. ülésnap (2009.05.25.), 22. felszólalás
Felszólaló Fodor Gábor (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Közeleg az európai parlamenti választások ideje, és úgy érzem, hogy itt a magyar parlamentben is kell néhány szót szólnunk arról, hogy mi is e választások tétje. Azért is fontos erről beszélnünk, mert az Európai Unióval kapcsolatban az ismereteink és az átlagember ismeretei sokszor hiányosak, keveset tudunk erről, és nem mindegy a választások előtt tisztáznunk azt, hogy ki képviseli majd a meggyőződésünket, az értékeinket az Európai Parlamentben.

Ennek a választásnak két tétje is van. Az első tétje az, amiről az előbb beszéltem, a képviselet kérdése. A másik természetesen belpolitikai, és majd erről is szeretnék szólni.

Nézzük az elsőt, a képviselet ügyét. Nos, mi, liberálisok büszkék vagyunk arra, hogy az Európai Parlamentben, miként egész Európában, három politikai irányzat határozza meg Európa jövőjét. Ez a konzervatív - ha úgy tetszik, néppárti, hiszen ezen a néven működik a konzervatív pártok frakciója az Európai Parlamentben -, a szocialista és a liberális. A liberális politikai erő a harmadik meghatározó erő az európai politikai színtéren. A liberálisok a maguk 14 százalékával, amivel képviseltetik magukat az Európai Parlamentben (Zaj, beszélgetés. - Az elnök csenget.), meghatározó szerepben vannak. Érdemes tudni, hiszen a magyar közvélemény keveset tud erről, hogy sem a konzervatívok, tehát a néppártiak, sem a szocialisták nincsenek annyian és elegendően ahhoz, hogy bármilyen fontos döntést az Európai Unióval kapcsolatban egyedül meghozzanak. A liberálisok együttműködése, támogatása, meghatározó fellépése nélkül ma Európában semmilyen fontos döntés nem születhet.

(14.10)

Ezért nem mindegy, hogy a liberális frakcióban is, miként a többiben, a néppárti és a szocialista frakcióban is, milyen és mennyi magyar ember fog minket képviselni az elkövetkezendő időben. Mi, magyarországi liberálisok ezt tartjuk az egyik fontos tétjének az európai parlamenti választásoknak, hogy magyar liberális is ott legyen abban a politikai frakcióban, abban a politikai erőben, az európai politikai színtéren, amely meghatározó, ha úgy tetszik, ügydöntő szerepet visel és vezet végig az egész európai parlamenti döntéshozatalban.

Megjegyzem, mi, liberálisok természetesen szintén fontosnak tartjuk azt, hogy mit képviselünk az európai parlamenti politikában, hiszen erről is keveset beszéltünk az elmúlt időszakban. Sok fontos célkitűzést fogalmaztunk meg, engedjék meg, hogy ebből csak hármat hadd emeljek ki, hiszen az SZDSZ büszke arra, hogy rendelkezik európai parlamenti programmal. Az egyik ilyen a munkavállalás szabadságának a biztosítása. Ez fontos nekünk, magyar állampolgároknak, hiszen ma is Németország és Ausztria még korlátozásokat tart fenn. Az európai liberálisok, köztük a magyar liberálisokkal azért harcolnak, hogy ne legyenek ilyen korlátozások a későbbiekben. Ugyanilyen fontosnak tartjuk azt is, hogy a fiataloknak, egyetemistáknak és főiskolásoknak az Európai Unióban legyen meg az a lehetőségük, hogy egy másik uniós ország főiskoláján vagy egyetemén töltsenek el egy szemesztert, ezzel is nyelvet tanulva, európai ismeretüket gazdagítva. Harmadrészt lényegesnek tartjuk azt is, hogy nekünk, magyaroknak milyen fontos volt, hogy mellénk álltak az európai uniós bővítés kapcsán sokan. Nekünk is mellé kell állni azoknak az országoknak, amelyek az Európai Unióba igyekeznek, így támogatjuk Horvátország felvételét az Európai Unióba.

Többek között ezzel a programmal vágnak neki a választásoknak a liberálisok. De mint mondtam, az európai parlamenti képviseleten túl természetesen belpolitikai jelentősége is van a mostani választásoknak. A belpolitikai jelentősége pedig az, hogy akárcsak az Európai Unióban, Magyarországon is meg kívánjuk erősíteni a liberálisok "harmadik erő" szerepét. Ma Magyarországnak erre szüksége van.

Magyarországon látjuk, hogy kevés az ismeret az Unióval kapcsolatban, illetve, hogy a legfrissebb statisztikák szerint Lettországban a legnagyobb az Európai Unióval kapcsolatos szkepszis és elutasítás, Magyarországon a második legnagyobb az Unióban. Ez minden demokrata számára komoly kihívást és komoly bajt jelent ma Magyarországon, ezért is kell fellépnünk határozottan a szélsőséges politikai erők térnyerésével szemben.

Ma Magyarországon azt látjuk, hogy olyan veszélyes politikai erők szervezkednek, amelyek nemcsak az európai uniós normákkal, értékekkel állnak szemben, hanem a magyar demokráciát, a magyar alkotmányosságot is alapjaiban veszélyeztetik. Ezért a Szabad Demokraták Szövetsége arra kér mindenkit, hogy a befogadás, az együttműködés és a tolerancia mellett tegye le a voksát a választásokon, szemben a kirekesztéssel.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai