Készült: 2020.02.17.08:29:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

274. ülésnap, 166. felszólalás
Felszólaló Bana Tibor (Jobbik)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:03

Felszólalások:  <<  166  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BANA TIBOR (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány és a Fidesz által hihetetlen arroganciával és hatalmi gőggel kezelt trafikmutyiból szűkebb hazám, Vas megye sem maradt ki. Az országos tendenciának megfelelően számtalan vasi településen olyanok nyertek, akik korábban nem foglalkoztak dohánytermékek árusításával. Rengeteg eset bizonyítja, hogy a fideszes hátszél, a narancsos kapcsolatrendszer hozzájárulhatott a pályázatok eredményességéhez.

Nézzük, milyen eredmények is születtek! Akadt, akire nemcsak Körmenden és Szombathelyen, de Sopronban, Budaörsön és a XI. kerületben is rámosolygott a szerencse. Ez jelentené a helyi vállalkozók támogatását? Több helyről hallani olyan, bizonyára rosszindulatú pletykákat, hogy a nyertes annyira biztos volt a dolgában, hogy már hónapokkal korábban ingatlant vásárolt egy adott településen.

Lássunk néhány további példát! A megyeszékhelyen, Szombathelyen negyven helyből harmincegyet hét embernek osztottak ki, miközben mindössze két helyi nyert. A közeli Toronyban a polgármester lánya lett a győztes, aki nem foglalkozik ilyen termékek árusításával. Kőszegen egyetlen helyi sem győzött, a nyertesek között van szegedi és székesfehérvári lakos is. Az egyik személy Kőszegen kívül Bozsokon, Bükön és Sárváron is jogot nyert az árusításra. Celldömölkön hat helyből hármat az egyik fideszes önkormányzati képviselő testvére, kettőt pedig egy volt fideszes városi képviselő nyert el. Jánosházán a polgármester mellett a Vas megyei közgyűlés fideszes alelnökének lánytestvére vette sikerrel az akadályt.

Ezek után valóban elgondolkodtató, hogyan is születtek a döntések. Különösen igaz ez Hadházy Ákos szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő szavainak tükrében, aki arról beszélt, hogy a kormánypárti képviselők politikai egyeztetése előzte meg a pályázatok elbírálását. Jogos tehát az emberek felháborodása, amit önök cinikus nyilatkozataikkal csak tetéznek.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, hogy válaszában ne a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítására mint általunk is támogatott célra hivatkozzon, hanem azt fejtse ki, hogy ezek után hogyan tudnak az emberek szemébe nézni.

Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

Felszólalások:  <<  166  >>    Ülésnap adatai