Készült: 2020.07.12.12:49:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 228. felszólalás
Felszólaló Dúró Dóra (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:31


Felszólalások:  Előző  228  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az élet furcsa forgatókönyvet írt, ugyanis jogerősen a bíróság a tegnapi napon helyezte hatályon kívül a fóti választás eredményét, és elrendelte az új választást, sőt az egész eljárás újbóli lefolytatását, tehát nemcsak a szavazást, magát a szavazás napján lévő procedúrát kell megismételni, hanem az egész eljárást. Ehhez képest éppen ma szavaz arról az Országgyűlés, hogy törvényesítjük azt a gyakorlatot, ami miatt Fóton ez a határozat született, ugyanis ez a törvényjavaslat tartalmazza azt, hogy a szavazók szervezett szállítása a 2014-es országgyűlési választásoktól törvényes lesz.

Az elmúlt húsz év gyakorlatában persze tudtuk, és suttogó propaganda alapján mindenki tudta, hogy mi zajlik a választásokon, videofelvételek is bizonyítják, Arlón egy cigány ember arról beszél, hogy az ő szavazatait a Fidesz vásárolta meg, Budapest XX. kerületében arról beszél egy cigány nő, hogy az MSZP vásárolta meg a szavazataikat, fejenként 400 forintot adtak.

A mi módosító javaslatunk arra irányul, hogy az emberek csak az ismerőseik segítségét kérhessék a szavazóhelyiségekhez történő eljutásban. Ráadásul ez az úgynevezett 150 méteres szabály is életszerűtlenné teszi azt a gyakorlatot, ami ki fog alakulni. Ha ugyanis az ember megközelíti 150 méteres körzeten belül a szavazóhelyiséget, akkor már ott nem lehet kampánytevékenységet folytatni, de ugyebár egy autóban ülve nem lehet ellenőrizni, hogy éppen miről beszélget az adott ember.

Az, hogy a buszos szállítást megtiltják, sovány vigasz, ugyanis a Kubatov-hangfelvételen is hallhattuk, hogy Zombory Miklós, ferencvárosi képviselő a Škodájával szállítja az embereket szavazni. Úgyhogy egyáltalán semmilyen korlátozást nem jelent az eddigi gyakorlatot, az eddigi törvénysértő gyakorlatot figyelembe véve sem a buszos szállítás tiltása.

A Jobbik a csalások törvényesítése helyett a tiszta választás elkötelezettje, ezért azt javasoltuk, hogy a kampánycsendet állítsuk vissza, a szavazók szervezett szállítását tiltsuk meg, és a láncszavazásokat is tegyük büntethetővé. Önök nem ezt az utat választották, hanem törvényesítik ezt a gyakorlatot. Ez elfogadhatatlan.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  228  Következő    Ülésnap adatai