Készült: 2020.07.02.22:21:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

320. ülésnap (2013.11.04.), 247. felszólalás
Felszólaló Dúró Dóra (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 10:19


Felszólalások:  Előző  247  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előterjesztőnek és Varga képviselő úrnak is nagyon sok dologban igaza van: abban, ami Baján történt, a bajai választás kapcsán történt, az MSZP és a Demokratikus Koalíció felelőssége vitathatatlan, és az a tett, amit elkövettek, erkölcsileg menthetetlen. Teljesen világos - egyetértek Rogán Antal frakcióvezető úrral is -, hogy ez a magyar politika mélypontja. Az MSZP olyan hazugságspirálba került, amit még talán a kormányzásuk idején sem követtek el, tehát látjuk, hogy a gyurcsányi "hazudtunk reggel, éjjel meg este" hagyományt folytatják ellenzékben is.

Beszélnünk kell arról is, hogy Rogán Antal nemcsak azt mondta, hogy a magyar politika mélypontja ez a hangfelvétel, illetve ez a bizonyítékhamisítási botrány, hanem azt mondta, erre nem volt példa, hogy egy párt bizonyítékot hamisítson az elmúlt húsz évben, és ezt a gondolatot most megismételte Varga képviselő úr is, de sajnos ez nincs így. Nem ez az első eset, hogy egy párt - azért, hogy a másikat lejárassa - bizonyítékot hamisít.

Kiábrándult fideszes aktivisták hívták fel a figyelmünket ugyanis arra, hogy mi volt a Fidesz válasza 2010-ben a kirobbant Kubatov-botrányra.

(20.10)

Több internetes videomegosztó portálon megtalálható ugyanis egy felvétel, amelyen egy eltorzított hangú férfi beszél, aki magát MSZP-s aktivistának adja ki, és olyanokat mond el, hogy az MSZP-nek törvénytelen adatbázisa van, a kopogtatócédulákról leírják az emberek személyes adatait, ezeket egy elektronikus rendszerben tárolják, külön leírják a fideszes szavazatszámláló bizottsági tagok nevét, a családjaik nevét, a lakcímét, utánajárnak, hogy ezek kik, és ilyen törvénytelen adatbázis alapján mozgósítottak a 2002-es választáson, és így nyerték meg a választást.

Vesztükre azonban elég pancser hamisítókról volt szó, és egy olcsó hangtorzító programot használtak, amit nagyon könnyen vissza lehetett az eredeti felvétellé alakítani, és akkor bizony kiderült, hogy a hangfelvételen nem más beszél, mint Kádár Tibor, a Fidesz Szabad Európa Csoport aktivistacsoportjának az egyik aktivistája, Kubatov Gábor személyes munkatársa.

Menthetetlen, erkölcsileg elfogadhatatlan, ha egy párt azért, hogy a másikat bemocskolja, bizonyítékot hamisít. Elfogadhatatlan, a magyar politika mélypontja! Akkor is, ha az MSZP csinálja, és akkor is, ha a Fidesz csinálja. Nem igaz tehát, hogy nem volt példa erre az elmúlt húsz évben, mert volt rá példa. A Fidesz ugyanilyen nemtelen eszközzel próbálta az MSZP-t is bajba keverni a Kubatov-botrányra válaszul. Nem mintha egyébként nem lenne életszerű, hogy az MSZP-nek is vannak adatbázisai (Közbeszólás az MSZP soraiból.), de azért ilyen bizonyítékhamisításig elmenni a Fidesznek sem lett volna szabad.

Amellett, hogy ez a törvényjavaslat sok tekintetben pozitív és tiszta vizet önt a pohárba, mégis megáll félúton. Az a baj, hogy megint nem azt csináljuk, hogy tisztába tesszük az elmúlt húsz évet, és mindenki a szívére teszi a kezét, és szembenézünk azzal, hogy mi történt Kiskunfélegyházán, mit művelt Papcsák Ferenc, mi történt Tiszavasváriban, vagy mi történt Ózdon. Nem beszél arról senki, hogy egyébként ez a hamisított felvétel akár igaz is lehetne.

Nem beszélünk arról a videofelvételről, amelyen a Magyar Televízió kamerájának mondja el egy arlói, Ózd választókerületébe tartozó cigány ember, hogy neki a Fidesz vásárolta meg a szavazatát, azt mondja, hogy kaptunk egy felest megy egy sört. Nem beszélünk arról a cigány hölgyről, aki arról beszél, hogy a 14 fős családjának fejenként 400 forintot fizetett az MSZP Budapest XX. kerületében, a Kálmán utcai iskola szavazókörében azért, hogy az MSZP-re szavazzanak. (Közbeszólás az MSZP soraiból.) És nem beszélünk azokról a dolgokról, hogy itt mi folyt az elmúlt húsz évben. Mert Baja csak a jéghegy csúcsa. A bizonyítékhamisítás bizonyára túlmegy azon a határon, ami eddig megszokott és mindennapos volt a politikában.

De azért arról is beszélnünk kellene, hogy mi az, ami megszokott és mindennapos volt a választások során, mert ez a bajai videó igen, életszerű. Sok ember tudja, csak nincs rá bizonyítéka, hogy itt bizony nemtelen eszközökkel vásároltak és vásárolnak cigányszavazatokat is. (Közbeszólás az MSZP soraiból.) Beszélnünk kell a Nemzeti Választási Iroda szerepéről is... Tiszavasváriban is egyébként történt ilyen. A helyi választási bizottság ezt ki is mondta.

Varga képviselő úr beszélt arról, hogy a hvg.hu főszerkesztője, Gavra Gábor lemondott, és levonta a konzekvenciát. Kubatov Gábor nem tette. Ő nem vonta le a konzekvenciát, hogy az ő aktivistája, személyi titkára videót hamisít, és nem távozott. Neki dupla oka lenne arra, hogy távozzon, az ő kiszivárgott hangfelvétele is és a bizonyítékhamisítás is, ennek ellenére nem távozott. Tehát ott azért felelősségre vonás nem történt.

A Nemzeti Választási Irodáról is beszélnem kellene, hiszen egy nagyon sokatmondó eseménysorozat történt. Az iroda honlapjára ugyanis, amikor ez a bajai videofelvétel először megjelent, akkor feltettek egy írást a Nemzeti Választási Iroda aláírásával, hogy egyébként, mivel nincsen kampánycsend, és ha nem befolyásolják a szavazókörtől számított 150 méteren belül a választópolgárokat, akkor még szabad is szállítani őket. Majd amikor kiderült, hogy ez a felvétel hamisítvány, s a Fidesz nem szállított embereket, akkor ezt gyorsan levették a honlapjukról. Ez valami elképesztő, hogy egy Nemzeti Választási Iroda így működik.

Itt kell még arról is beszélni, hogy a média szerepe mi lehet ebben, és hogyan - (Dr. Schiffer András és Soltész Miklós közbeszól. - Az elnök csenget.) köszönöm, elnök úr - viszonyul ezek után a média ezekhez a hangfelvételekhez. Azt hiszem, hogy ilyen mértékben büntetni azt, aki közzéteszi ezeket a felvételeket, vagy bármi ilyen eseményről hírt ad, az tévedés. Jelenleg is van arra lehetőség, hogy egy adott szervezet, egy adott személy, aki sértve érzi magát, megszólítva érzi magát, válaszlehetőséget kérjen a médiumoktól, s ha hazugság jelenik meg róla, vele kapcsolatban, akkor helyreigazítási pert indítson az adott médiummal szemben. Tehát az igazság kikényszerítésének a lehetősége jelenleg is rendelkezésre áll minden állampolgár, minden párt részére. Tehát ezért fölösleges ilyen módon is megfélemlíteni gyakorlatilag a média munkatársait, mert az igazságot így is jelen esetben is ki lehet kényszeríteni, helyreigazítással lehet élni; ahogy egyébként Baja esetében is kiderült az igazság.

Viszont a nyilvánosság ereje segítheti az igazság kiderülését. Tehát ha ezeket az ügyeket nem veti fel a média, akkor sok olyan kérdés, ami egyébként az embereket érdekli, ami az ő életükre alapvető befolyással van, és a mi életünkre is, hiszen Pálffy képviselő úr is elmondta, hogy a demokratikus intézmények lejáratására ezek az események alkalmasak; ha nem öntünk tiszta vizet a pohárba, akár a nyilvánosság erejével, sőt elsősorban a nyilvánosság erejével, akkor sokkal kevesebbek leszünk, és az fogja igazán aláásni a demokratikus intézmények tekintélyét, ha nem beszélünk őszintén azokról az eseményekről, amik történtek.

Igen, a bizonyítékhamisítás nem mindennapos esemény, rendkívüli esemény, nem sok történt belőle az elmúlt húsz évben, de az nem igaz, hogy ez az első eset, a Fidesz is hamisított bizonyítékot, az MSZP is hamisított bizonyítékot, tehát ebben a tekintetben azonos erkölcsi színvonal uralkodik mind a két pártban.

És az a baj ezzel a törvényjavaslattal, hogy folytatja ugyanezt a logikát. Az MSZP-t - jogosan egyébként - szeretné megbüntetni azért a cselekedetért, amit vélhetően elkövettek (Közbeszólás az MSZP soraiból.), de nem önt tiszta vizet a pohárba a tekintetben, hogy akkor mi van például a cigány szavazók szállításával. Ez az elmúlt húsz évben nem rendkívüli esemény. És ha itt a hangfelvétel- meg a bizonyítékhamisítással Btk.-tényállást fog a kormánytöbbség elfogadni, az egy szűk szegmense annak, amit választási csalások tekintetében az elmúlt húsz évben elkövettek.

Az lenne a jó, ha mindenki a szívére tenné a kezét, és valóban elkötelezett lenne a tiszta választások iránt. De nem erről van szó. A saját politikai ellenfeleik lejáratásáról szól e törvényjavaslat megalkotása is, és ez a probléma. És olyan mértékben korlátozza a média munkatársait, ami káros a demokratikus intézmények tekintélyére és egyébként a közvélemény tisztaságára is.

Tehát a Jobbik szerint - mi is nyújtottunk be törvényjavaslatot - az lenne a legtisztább, ha a kampánycsend intézményét vasárnapi napon legalább visszaállítanánk. Akkor biztos, hogy tilos lenne szállítani, akármit ír is a honlapjára a Nemzeti Választási Iroda, és elkerülhetnénk az ilyenfajta videók létrejöttét is.

Úgyhogy ezekkel a korlátozásokkal, azt hiszem, hogy mi ezt a törvényjavaslatot támogatni nem fogjuk tudni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  247  Következő    Ülésnap adatai