Készült: 2021.05.13.04:18:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

236. ülésnap (2017.06.23.), 188-190. felszólalás
Felszólaló Horváth István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:26


Felszólalások:  Előző  188 - 190  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Rendkívül álságosnak érzem a jelenlegi politikai légkört. A költségvetés vitájában láttuk, hogy az ellenzék a kifejezetten biztató gazdasági helyzetünket, a lakosság terheinek újabb csökkentését, a munkában élők helyzetének erősítését, a nyugdíjasok megbecsülését igyekszik úgy beállítani, mintha valami igazságtalanság történne az országban.

Különösen sajnálatosnak tartom, hogy az egész ellenzék összefog ennek a szánalmas álláspontnak a képviseletében. Pedig láthattuk, hogy milyen a legkeményebb hangadó, az MSZP munkája. Egy példát hoznék erre, a sertéságazat helyzetét. A szocialista kormányzás végén, 2010 körül a sertéságazat rendkívül rossz helyzetbe került. Az akkori kormány semmit nem tett annak érdekében, hogy javítsa a sertéstartók helyzetét. 2004 és 2008 között tömegével hagytak fel a sertéstartók addigi tevékenységükkel, a sertéslétszám aggasztóan lecsökkent, a feketegazdaság virágzott a szektorban, a húsfeldolgozók jelentős része pedig a csőd közelébe került.

A polgári kormány különböző stratégiai lépésekkel igyekezett kivezetni az ágazatot a mélypontról. A rendelkezésre álló eszköztár nem volt széles: a támogatási rendszer átstrukturálása, új nemzeti támogatások bevezetése, adócsökkentés, minőségbiztosítás, tudományos tevékenység támogatása, szakmai szervezet létrehozása és a megfelelő mo­ni­toringrendszer kiépítése. Az ágazat hanyatlása megállt, stabil fejlődésnek indult, és a jelek biztatóak. A szektor fehéredett, megnövekedett a sertéstartói kedv, és a sertéslétszám növekedésnek indult. Amíg korábban mentőakciókra volt szükség egyes húsipari üzemek megmentése érdekében, nemrégiben a régió egyik legnagyobb és legmodernebb vágóhídjának átadó ünnepségén vehettünk részt.

Tisztelettel kérdezem az államtitkár urat, hogyan ítéli meg a kormány ezeket a jeleket (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), milyen fejlesztések valósulnak meg a szektorban, milyen hatással lesznek az ágazatra, a tárca szerint milyen (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.) állapotban van ma Magyarországon a sertéságazat a korábbiakhoz képest, hogyan értékeli a tárca a sertéságazat talpra állítása érdekében megtett lépéseket.

ELNÖK: Köszönöm.

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Milyen lépéseket tervez a tárca a sertéságazat helyzetének további javítása érdekében? (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  188 - 190  Következő    Ülésnap adatai