Készült: 2020.10.22.05:39:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

139. ülésnap (2000.05.04.), 36. felszólalás
Felszólaló Bernáth Ildikó (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Az előttem szólók szinte kivétel nélkül megemlítették az önkormányzatokat és az önkormányzatok ellenőrzésével kapcsolatos megállapításokat. Meggyőződésem, hogy ez nem véletlen, hiszen az önkormányzat az államháztartás egyik igen fajsúlyos, igen jelentős alrendszere, igen tekintélyes, jelentős összeggel részesedik a mindenkori központi költségvetésből.

 

 

(11.50)

 

Ezen túlmenően természetesen valamennyien, akik e hazában lakunk, polgárai vagyunk egyúttal valamelyik önkormányzatnak is. Az ott élők számára egyáltalán nem lehet az közömbös, hogy az önkormányzat, ahol él, ahol lakik, ahol dolgozik, milyen színvonalon működik. Az önkormányzatok működési színvonalát alapvetően az határozza meg, hogy milyen vagyoni, pénzügyi, gazdasági helyzetben élnek, mi az, amivel gazdálkodni tudnak, de ahhoz, hogy ez a gazdálkodás szabályszerű és törvényes legyen, de mindenekelőtt a polgárok számára átláthatóvá váljon, ahhoz természetesen mindenkor szükség van egyfajta kontrollra. Ez lehet akár belső ellenőrzés, lehet bármelyik külső szerv, természetesen olyan külső szerv, amely erre felhatalmazást kapott, hogy végezze el ezeket a feladatokat.

Az Állami Számvevőszék munkatársai igazán nagyon nagy jelentőségű munkát végeznek, de nekem személy szerint az a meggyőződésem, hogy az Állami Számvevőszék feladat- és hatáskörét talán át kellene tekintenünk, és vannak az ellenőrzési munkának olyan fázisai, amelyek más szervhez kerülhetnének. Gondolok itt például Tákiszokra, amelyek a normatívák és a feladatmutatók ellenőrzését az önkormányzatok által átadott költségvetési beszámolók alapján könnyedén ellenőrizhetnék, és ezzel az Állami Számvevőszék szakmai munkára fektethetné minden eddiginél jobban a hangsúlyt.

Köszönöm. (Szórványos taps a Fidesz soraiból. - Jauernik István tapsol.)

 
Felszólalások:  Előző  36  Következő    Ülésnap adatai