Készült: 2020.02.19.15:14:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2001.10.16.), 263. felszólalás
Felszólaló Manninger Jenő
Beosztás közlekedési és vízügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  263  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MANNINGER JENŐ közlekedési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A közlekedési kormányzathoz tartozik a közút és a vasút is. Ha a közúti költségeket nézzük - Nagykanizsa is Zala megyéhez tartozik -, Zala megyében az előző kormányzat 278 millió forintot fordított a fejlesztésekre, a jelenlegi kormányzat, már három év alatt is, 2,5 milliárd forintot, tehát majdnem a tízszeresét fordította erre.

Ha a közúti fejlesztéseket tovább nézzük, akkor a 7-es számú főút hét kilométeres szakaszát felújítottuk; fel lett újítva a Zalavár-Sármellék összekötő út. Ugyancsak Nagykanizsa környékéhez tartozik a tornyiszentmiklósi és a nemesnépi határátkelőhöz vezető út is, és több csomópont is átépült. A Széchenyi-terv keretéből a térségben további beruházások megvalósítására nyílik lehetőség; hosszú évek után végre megoldódott az M7-es autópályán a Balaton déli partjának a nyomvonala, így 2002-ben ott is megkezdhető a munka, akárcsak a határhoz közeli Becsehely és Letenye közötti új szakaszon, illetve az M70-es autópálya Tornyiszentmiklós felé menő szakaszán. Tehát úgy gondolom, nemhogy ellehetetlenült a környék, hanem éppen most áll igazi fejlődés alatt, a közúti kapcsolatai kiválóak lesznek, ez óriási lehetőséget ad a gazdasági fejlődésre is.

Ami pedig a vasúti összeköttetés kérdését illeti, Nagykanizsa most is jól ellátott vasúti összeköttetés szempontjából. Hogy az intercityk hogyan változtak, erre természetesen majd részletesen válaszolni fogunk. Én azt hiszem, ilyen irányú panasz eddig hozzánk nem jött, úgyhogy meg fogjuk vizsgálni ezt a kérdést, de a képviselő úr ezt nem jelezte. Mindenesetre azt el lehet mondani, hogy a Balaton déli partján ugyanúgy közlekednek az intercityk; az intercityk az országban általában elterjedtebbek, és több intercity jár, mint négy évvel ezelőtt.

Köszönöm a figyelmüket.

 
Felszólalások:  Előző  263  Következő    Ülésnap adatai