Készült: 2020.02.21.08:07:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

222. ülésnap (2001.09.05.), 163. felszólalás
Felszólaló Manninger Jenő
Beosztás közlekedési és vízügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:28


Felszólalások:  Előző  163  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MANNINGER JENŐ közlekedési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnézést, tisztelt elnök úr, elnézést, nagyon ritkán fordul velem elő, lehet, hogy azt hittem, Keller úr telefonál nekem, mert megtalálta végre, hogy kihez beszélhet. (Közbeszólások.) Most is kiment, tehát lehet, hogy tényleg mindjárt csörög a telefonom, mint annak idején is, amikor keresett, amit egyébként utána letagadott, de erre nem akarok visszamenni, mert pontosan tudjuk bizonyítani papírokkal, hogy Keller úr sajnos valótlant állított.

De mindenesetre azt szeretném leszögezni, és ezt is tudja mindenki az Országgyűlésben, aki autópályával foglalkozik - vagy kellene tudnia -, hogy az autópálya-építésnek megvan a felelőse, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium is felelős bizonyos kérdésekért, tehát valóban azért ülök itt, ha bizonyos kérdéseknél az uniós támogatás felmerül, arra megfelelő felvilágosítást tudjak adni, műszaki kérdésekben is, láttam, hogy most már ezzel is foglalkoznak a képviselők. Tehát nagyon szívesen állok rendelkezésre, azt is tudják pontosan, hogy ki a felelős az autópálya-beruházásokért. Tehát Keller úr eddig is tudta, eddig is beszélt, úgyhogy nem akadályozta meg.

Úgy gondolom, a minőség két percbe nem fog már beleférni hosszasan, de valóban a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium volt a felelős - most is bizonyos értelemben - az autópálya minőségéért, és úgy gondolom, hogy ez a vita tényleg nem tartozik a napirendhez, de Kovács Kálmán képviselő úr említette, sőt Keller úr is jártas ebben a témában. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szakértő!) Tehát azért el kell mondani, hogy korábban bizony nagyon súlyos hibák voltak. Tehát azok a töltéssüllyedések, amiket itt említettek, amiket most feltételeznek, azok megvalósultak például az M3-as építése kapcsán az előző ciklusban, vagy azok a földtámfalak, amiket sűrű erdőfalakkal kellett megtámasztani, azokat bizony a multik építették az előző ciklusban. Ezeket is még lehet látni.

Én ezt nem rovom fel egyébként az előző politikai vezetés hibájául, mert természetes, ez nem az ő hibájuk, ilyen előfordulhat, a kérdés az, hogy milyen szankciók voltak. Ezek meg is fognak történni, és úgy gondolom, kár arról beszélni, de nyilvánvaló, hogy erről is beszélünk, tehát felelős ugyan nem vagyok, de nagyon szívesen el tudok beszélgetni Keller úrral az autópályák földművének tömörségéről is. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Megvannak az előírások, ezeket be fogják tartani, ha nem, akkor meg meg fogják őket büntetni, úgy, ahogy most is.

Köszönöm szépen a figyelmet.

 
Felszólalások:  Előző  163  Következő    Ülésnap adatai