Készült: 2020.02.27.06:48:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

222. ülésnap (2001.09.05.), 149. felszólalás
Felszólaló Manninger Jenő
Beosztás közlekedési és vízügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  149  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MANNINGER JENŐ közlekedési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon röviden, mert elhangzott az előbb, hogy igazából nem az autópálya lenne az, ami a közbeszerzések tanulságait egyértelműen bemutatná, a jelentés alapvetően nem is erről szól, mégis kénytelen vagyok mint a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium államtitkára az autópálya- és útépítéssel kapcsolatban reagálni.

Meg kell jegyeznem, hogy ha valaki az autópályák építését akarja vizsgálni, akkor nemcsak a közbeszerzést, hanem a nemzetközi tenderek összetételét is vizsgálni kellene, hiszen a legtöbb nem is közbeszerzéssel valósult meg, nemzetközi tendereken valósult meg, vagy ahogy az M5-ösön megvalósult volna, ott a koncessziós fél például kérte, hogy ne legyen még pályáztatás sem, hanem ő jelölje ki a kivitelezőt. Tehát a kérdés mindenesetre sokkal összetettebb, mint ahogy itt elhangzott, és nem lehet a közbeszerzési kérdéseket csak ebből a szempontból megvilágítani.

Azért kértem szót még egyszer, mert újra és újra elismétlik, pedig elmondtuk - tudjuk, hogy az ismételgetés fontos, hiszen minél többször ismételgetnek egy hazugságot, annál inkább megmarad (Bauer Tamás közbeszólása.) -, tehát még egyszer elmondhatjuk itt, hogy elhangzott az és az EU főbiztosa jelezte, hogy Magyarország nagyobb eséllyel pályázhat a pénzügyi támogatásra, ha autópálya-projekt helyett vasúti hálózat fejlesztéséhez kéri a segítséget. Azon lehet vitatkozni, hogy a következő pályázatok mire kerülnek beadásra - egyébként van előkészítésben autópálya-tender.

Még egy nagyon fontos dolog, ami nem hangzott el: semmilyen konkrét ígéret korábban nem volt, ezt Kovács Kálmán sem tudta felolvasni sem angolul, sem magyarul, hogy konkrét ígéretet kaptunk volna bármelyik autópálya Phare-, ISPA-, uniós támogatására. De hogy a dolog így alakult, azt hiszem, Magyarország végül is jól járt, megkapta a támogatásokat és azok hasznosulnak. Tehát a következő években fog eldőlni, hogy mire mennyi támogatást kapunk, de ezek az álhírek, miszerint elestünk pénzektől - mert ezt konkrétan elmondták -, valóban ez az, ami kárt okoz az ilyen támogatások kérdésében.

Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  149  Következő    Ülésnap adatai