Készült: 2020.09.28.07:28:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

81. ülésnap (1999.06.22.),  318-322. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:19


Felszólalások:   314-318   318-322   322-326      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Lezsák Sándor, MDF képviselője, kérdést kíván feltenni az oktatási miniszter úrnak: "Miért nem kapnak lehetőséget az egyházi iskolák, illetve miért nem kaphattak több időt a pályázók?" címmel. Tessék, képviselő úr!

LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Június 4-én az Oktatási Közlönyben megjelent az Oktatási Minisztérium pályázati kiírása, amely pedagógiai szakmai szolgáltatások igénybevételének támogatására 600 millió forintot, pedagógiai szakmai szolgáltatás igénybevételének és szakértő igénybevételének támogatására több mint 1,2 milliárd forintot irányzott elő. A támogatást azonban csak helyi önkormányzatok vagy társulások gesztorai nyerhetik el.

Az 1993-ban elfogadott közoktatási törvény, valamint az 1990. évi IV. törvény egyenrangúnak ítéli az önkormányzati és az egyházi intézmény fenntartóit, ezért indokolatlan, hogy az egyházak nem pályázhattak a támogatásra. Bár kétségtelen, hogy az idei esztendőben a pedagógiai szolgáltatásra minimális összeget kaptak ugyan az egyházak, de ez most a kialakított pedagógiai szolgáltatás költségeinek a töredékét sem fedezi, és még kevésbé a közoktatás-fejlesztés előtt álló új feladatokat. Ezért kérdezem az államtitkár urat, hogy a fenti pályázatból milyen megfontolások alapján zárták ki az egyházi intézményeket, iskolákat.

A pályázat június 4-én jelent meg a közlönyben. A pályázat benyújtásának határideje június 30. Egy ilyen jelentős támogatási lehetőséget tartalmazó pályázatot alaposan elő kell készíteni, egyeztetni kell az iskola és a fenntartó igényeit, ezt követően az oktatási bizottságnak, az önkormányzatnak is felelős testületi döntést kell hoznia. Minderre alig több, mint három hetet kaptak a helyi önkormányzatok vagy a társulások gesztorai, és történik mindez a tanév végén, amikor az iskolák programja amúgy is zsúfolt, kirándulások, évzáróval kapcsolatos tennivalók és a többi.

Kérdezem az államtitkár urat, hogy ezt a jelentős költségvetési támogatást tartalmazó pályázatot miért nem lehetett április végén meghirdetni. Várom a tisztelt államtitkár úr válaszát.

Köszönöm.

ELNÖK: Köszönöm. A kérdésre Pálinkás József államtitkár úr válaszol. Tessék!

DR. PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A pedagógiai szakmai szolgáltatások igénybevételére biztosított, központosított előirányzatra vonatkozó pályázat április 23-án jelent meg a Magyar Közlöny 34. számában, ily módon két és fél hónap volt az iskoláknak, az önkormányzatoknak arra, hogy a pályázataikat elkészítsék. Erről a lehetőségről egyébként az iskolákat, az önkormányzatokat széles körben tájékoztattuk, jóval a pályázat megjelenése előtt. A pályázatra az önkormányzatok, iskolák készültek, és a pályázati felhívásra a lehetőségeknél sokkal több pályázat érkezik. Úgy gondolom, hogy a pályázatra elegendő időt biztosítottunk az iskoláknak és az önkormányzatoknak.

A második kérdésére, mely szerint az egyházi oktatási intézmények ebből a támogatásból kimaradnának, az a válaszom, hogy ez nem így van: az egyházi oktatási intézmények ebből a támogatásból nem maradnak ki, mert az önkormányzatok a területükön lévő egyházi oktatási intézmények számára is pályázhatnak ezen pályázat keretében. Azt gondolom azonban, hogy főként nem ez lesz a helyzet, ezért az Oktatási Minisztérium az egyházakkal megállapodást kötött arra, hogy az egyházak a saját pedagógiai szolgáltatásaikat vehessék igénybe. Erre az egyházaknak forrást biztosítottunk. Bizonyára a képviselő úr is ismeri ezt a megállapodást, amely az Oktatási Közlönyben megjelent, ezt természetesen a válaszom után a képviselő úr rendelkezésére bocsátom. Úgy gondolom, hogy az egyházi oktatási intézmények igénybe vehetik a pedagógiai szolgáltatásokra a központi költségvetés támogatását.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Pál Béla, az MSZP képviselője, kérdést kíván feltenni a szociális és családügyi miniszter úrnak: "Megkaphatják-e a Matáv Rt. földalatti munkahelyén foglalkoztatottak is a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét?" címmel. A kérdésre Varga Mihály pénzügyminisztériumi államtitkár úr fog majd válaszolni.

Tessék, képviselő úr!
Felszólalások:   314-318   318-322   322-326      Ülésnap adatai