Készült: 2020.09.22.07:32:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

81. ülésnap (1999.06.22.),  310-314. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:18


Felszólalások:   306-310   310-314   314-318      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Kovács Kálmán, az SZDSZ képviselője, kérdést kíván feltenni a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úrnak, "Az M7-est is eltolják?" címmel. Képviselő urat illeti a szó.

KOVÁCS KÁLMÁN (SZDSZ): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az M7-es autópálya mielőbbi megépítése nemcsak nemzetközi kapcsolataink, nemcsak kereskedelmi-gazdasági kapcsolataink miatt kiemelt jelentőségű, de a vidék fejlesztése, a Dél-Dunántúl bekapcsolása a gazdaság vérkeringésébe szintén olyan célok, amelyek szempontjából - nyugodtan mondhatjuk - sürgős, tovább nem tolható feladat az M7-es autópálya megépítése.

Mégis úgy tűnik, egyre messzebb kerül az autópálya dél-balatoni szakaszának megvalósítása, sőt az utóbbi napok hírei alapján úgy tűnik, hogy a sztráda helyett szinte csak tervek készülnek. Néhány hete még a közlekedési tárca válaszában az hangzott el, hogy a határtól Nagykanizsáig lévő szakasz építése 2002-ben kezdődik, és csak utána kerül sor a dél-balatoni szakasz megépítésére. Akkor még nem tűnt fel a válaszban ez a bizonytalanság, hiszen korábban arról volt szó, hogy egyszerre épül Zamárditól Balatonkeresztúrig és a határtól Nagykanizsáig. Mi ez az időbeli eltolás?

Aztán pár napja országos napilapunkban, a Magyar Nemzetben nyilvánosságra kerültek olyan tervek, amelyek az új vonalvezetést mutatják, és ebből az egyik szerint a balatoni autópálya Kaposváron keresztül megy. Azt gondolom, mindenki, aki csak egyszer is ránézett a térképre, tudja, hogy a Balaton kiemelt idegenforgalmi jelentősége miatt semmiképpen sem célszerű, ha az M7-es autópálya, azaz az 5-ös folyosó megépítése Kaposvár irányában történik.

Én értem, hogy vannak a vidékfejlesztésben is lobbyk, de a kérdésem így hangzik, miniszter úr: meddig enged, s enged-e a vidékfejlesztésért felelős tárca az értelmetlen lobbyzásnak? Kaposvár felé halad-e majd a balatoni autópálya, s végképp el akarják-e tolni az M7-est?

Köszönöm.

ELNÖK: A kérdésre dr. Torgyán József miniszter úr válaszol. Tessék!

DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a kérdését, igen tisztelt Kovács képviselő úr, köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Mindenekelőtt észrevételeznem kell, hogy ön mint a közlekedési és hírközlési miniszter volt államtitkára, akár önmagának is feltehette volna ezeket a kérdéseket, és bizonyára sokkal hatékonyabb válaszokat kaphatott volna önmagától, miután a feltett kérdés nem tartozik az én hatáskörömbe. Már törtem a fejem a kérdés közben, hogy milyen választ fogok önnek adni, ha majd legközelebb a légi folyosókra vonatkozó kérdéseket tesz fel nekem. De mivel én egy udvarias alapállású ember vagyok, nem veszem észre ezt a bakiját önnek, igen tisztelt volt államtitkár úr, hanem igyekszem a tudásomhoz képest válaszolni.

A kormány messzemenőkig egyetért az M7-es megépítésével, és ezzel kapcsolatban határozott álláspontja van. Egyebek között erről szól a magyar gyorsforgalmi úthálózat tízéves fejlesztési programját meghatározó 2117/1999. számú kormányhatározat. Ez leszögezi, hogy az M7-es - az M70-es úttal kiegészülve - az országhatárig kétszer egy sávban kiépítve a következő tíz évben elkészül. A régóta ismert nyomvonal szerepel az országos területfejlesztési koncepcióban, a készülő országos területrendezési tervben és a Balaton kiemelt üdülőkörzet területrendezési tervében is, amely jelenleg tárcaközi egyeztetés alatt áll. Ez utóbbi terv alternatív nyomvonalat egyedül Balatonföldvár-Kőröshegy térségében tartalmaz, amely változatok közötti döntés nem érinti koncepcionálisan az M7-es egészét, hanem mint helyi probléma igényel megoldást.

Természetesen még igen sok mindent tudnék ezzel a kérdéssel kapcsolatban elmondani, de letelt az időm. Mint magánember készséggel adok választ önnek a feltett kérdésekre, de ismét szeretném jelezni, nem az én hatáskörömbe tartozik, és nem biztos, hogy Katona miniszter úr örülni fog annak, ha ön engem közlekedési miniszternek is tekint.

Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypárti oldalon.)

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Dr. Horváth Zsolt, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni az egészségügyi miniszter úrnak "A gyógyszerár-támogatás változásai" címmel. Tessék, képviselő úr!
Felszólalások:   306-310   310-314   314-318      Ülésnap adatai