Készült: 2019.12.12.01:48:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2017.12.12.), 92. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Beosztás külgazdasági és külügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:22


Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Szószóló Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország és Szlovénia kétoldalú kapcsolatairól, azt gondolom, minden túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy soha ilyen jók még nem voltak, mint most. A két ország között az együttműködést megnehezítő nyitott politikai kérdés nincsen. A két kormány legutóbbi csúcstalálkozóján meghozta a szükséges döntéseket ahhoz, hogy a két ország közötti összeköttetések rendszerét fejlesszük. Napirenden van a Hévíz-Cirkovce közötti villamosvezeték-összeköttetés létrehozása, amelyhez már csak néhány szlovéniai jogi kérdés tisztázására van szükség. Együtt pályáztunk arra, hogy a két ország gázvezetékrendszerét összekötő interkonnektor az Európai Unió kiemelt beruházási listájára felkerüljön. Dolgozunk azon, hogy a két főváros között szünet nélkül kétszer kétsávos úton lehessen közlekedni, és a jövő esztendőben két új határátkelőhelyet nyissunk a két ország határán, Lendvadedesnél és Orfalunál.

Tisztelt Szószóló Asszony! A tavalyi esztendőben adhattuk át az immáron végig villamosított Budapest-Koper vasútvonalat. Koper az első számú kikötője a magyar vállalatoknak. Az előző napirendi pont során beszélhettem arról, hogy mit jelent az, hogy a magyar gazdaság nyitott gazdaság. Nos, a magyar vállalatok exportteljesítménye szempontjából a koperi kikötő ‑ mint első számúként használt kikötő ‑ rendkívül fontos szerepet játszik. Természetesen kulturális együttműködésünk sem marad le a jövő esztendőben az infrastrukturális és gazdasági együttműködés mögött. A jövő esztendőben a ljubljanai nemzetközi könyvvásár díszvendége éppen Magyarország lesz, amely alkalomból több magyar szerző munkáját is lefordítjuk, lefordíttatjuk szlovén nyelvre, és azok kiadására a könyvvásár időszakában már lehetőség fog nyílni.

Tisztelt Szószóló Asszony! Azt gondolom, a két ország közös sikere, hogy az idei esztendőben el tudtuk indítani a muravidéki gazdaságfejlesztési programot, amelynek második pályázati ütemét novemberben kiírtuk, és amelyre 500 millió forintot hagyott jóvá a magyar költségvetés, ennyi pénzt tudunk biztosítani a térség kis- és közepes vállalkozói számára a fejlesztésekre. A két ország kölcsönösen a kisebbségekre erőforrásként tekint, a kisebbségekre úgy tekintünk, mint amik összekötnek, és nem, mint amik szétválasztanak minket. Sajnos, nem minden szomszédunkról mondható el az a korrekt bánásmód a magyar nemzetiségi közösség vonatkozásában, mint Szlovénia esetében.

25 éve három fontos megállapodást írtunk alá: 1992 szeptemberében a két ország közötti kulturális, oktatási és tudományos együttműködésről, 1992 novemberében a két ország közötti együttműködést a nemzeti kisebbségeknek biztosítandó jogokról, és 1992 decemberében a barátsági és együttműködési szerződés is létrejött. Mindezeknek a szerződéseknek gyakorlatilag a 25. évfordulóját ünnepelhetjük most.

(14.40)

A kisebbségekről szóló kormányközi megállapodás értelmében létrejött a kisebbségi vegyes bizottság, amely 25 esztendő alatt 17 ülést tartott. Minden egyes ülés után sikerült közösen elfogadni a jegyzőkönyvet és alá is írni azt, amely jegyzőkönyveket később a kormányok határozatokban hirdették ki, és amely határozathirdetéseket akciótervek létrehozása és végrehajtása követett.

A szlovén kisebbség Magyarországon megbecsült része a magyar társadalomnak. Az Országos Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat éves támogatása többszörösére nőtt 2010-hez képest. Akkor 75 millió forintot kapott az önkormányzat működési támogatásra, az idei esztendőben ennek kis híján háromszorosát, 201 millió forintot. Fontos, hogy létrejött a MURABA nevet viselő európai területi társulás, amelyet júliusban nyilvántartásba is vettünk. Az Emberi Erőforrások Minisztériumával sikerült megkötni az önkormányzatnak azt az ötéves támogatási megállapodást, amelynek nyomán a Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat által fenntartott oktatási intézmények kiszámítható működésre térhettek át, így a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda Felsőszölnökön, az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola és Óvoda, a Szlovén Rádió, valamint a Kühár Emlékház, illetve a Szlovén Tájház is. Mivel az ő működésükhöz az alaptámogatás nem lenne elég, ezért az EMMI-vel kötött megállapodás értelmében fejenként és évente 540 ezer forint plusztámogatást biztosít a kormány. Örömünkre szolgált, hogy a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-templom felújításához is hozzájárulhattunk.

Szószóló asszony jókívánságait köszönjük. Hasonlókat kívánunk, és reméljük, hogy a jövő esztendőben Magyarország és Szlovénia kapcsolatrendszerében még az idei, kétségtelenül sok sikert hozó esztendőt is sikerül majd túlszárnyalnunk. Köszönöm szépen, hogy felhozta ezt a témát itt az Országgyűlés falai között. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai