Készült: 2019.12.06.17:34:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2017.12.12.), 12. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:56


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A korrupcióellenes küzdelem közös érdekünk, ezért most Magyarországon van az egyik legszigorúbb közbeszerzési törvény Európában, ezért szorította vissza a kormány az áfacsalásokat, ezért alakult át az uniós pályázati rendszer, ezért előírás az, hogy minden vállalatnak, minden cégnek, amelyik megbízást kap az államtól, átlátható tulajdonosi struktúrával kell rendelkeznie.

Szeretném elmondani önnek, tisztelt képviselő úr, hogy 2010 előtt ez nem így volt, és nem lehetett tudni akkor, hogy kik kapnak állami megrendelést. S azt is szeretném elmondani, hogy 2014-től a korrupcióellenes küzdelem, amelyben egyébként már 2010-ben zéró toleranciát hirdetett a kormány, a Belügyminisztérium irányítása alá került. A rendőrség évek óta automatizált döntéshozatalt valósít meg az egyes közlekedési szabályszegések esetén, bevezetésre került a tehergépjárművekre vonatkozóan az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer, ami jelentős lépés volt az áfacsalások visszaszorításában.

További példaként hozom föl az e-közigazgatást, amikor az ügyfélként eljáró állam, önkormányzat, költségvetési szerv, ügyész, jegyző, köztestület, egyéb közigazgatási hatóság, valamint az ügyfél jogi képviselője és gazdálkodó szervezetek a törvény által meghatározott esetekben kötelezettek az e-ügy­in­té­zés­re. Nagyon fontos lépés volt a korrupcióellenes küzdelemben, amikor 2010-ben az egyik első döntésünk alapján a parlament elé terjesztettük a Nemzeti Védelmi Szolgálatról szóló törvényt, amit a kormánypárti frakciók fogadtak el, támogattak, az ellenzéki frakciók nem támogattak. Ez a szervezet, a Nemzeti Védelmi Szolgálat önálló rendőrségi szervként, egyre bővülő hatáskörrel tesz eleget az eredményes felderítéssel, hatékonysággal, hiteles kommunikációval és a megtisztuló védett állománnyal kapcsolatban megfogalmazott, összetett szakmai és társadalmi igényeknek.

Szeretném fölhívni a figyelmet a nemzeti korrupcióellenes programra. A program a korrupció elleni küzdelemre vonatkozó 2015-18 éveket felölelő középtávú szakpolitikai stratégia, amely bővíti a korrupciómegelőzési programot.

(8.30)

Tisztelt Képviselő Úr! Nem is olyan régen ön itt, az Országgyűlés épületében próbált egy folyamatban lévő közbeszerzés esetében állást foglalni egy ajánlattevő cég mellett. Azt gondolom, a képviselőknek nem feladatuk, hogy gazdasági ügyeket képviseljenek, egy-egy cég magángazdasági érdekeinek képviselete nem a parlamenti képviselőre tartozik.

Szeretném fölhívni arra is a figyelmet, hogy a büntető törvénykönyv 300. §-a külön törvényi tényállásban szabályozza a korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztását. Az országgyűlési képviselőnek mint hivatalos személynek fokozott ebben a tekintetben a felelőssége. Tisztelt Képviselő Úr! Ha önnek konkrét korrupciós bűncselekményről van tudomása, azt javaslom, tegyen följelentést. Úgy gondolom, ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy komolyan gondolja azt, amit mond, tisztelt képviselő úr.

Összegzésképpen azt tudom mondani, hogy a 2010-ben meghirdetett zéró tolerancia érdekében a mi kormányunk mindent megtesz. A célunk továbbra is az, hogy Magyarország a világ korrupcióval legkevésbé fertőzött országai közé tartozzon. (Dr. Hadházy Ákos tapsol.) Köszönöm szépen, képviselő úr, örülök, hogy maga is így látja. Ennek érdekében mindig többet kell tenni holnap, mint amit ma vagy tegnap tettünk. A kormány elszánt ennek érdekében, és bízom abban, hogy ennek eredményeit a magyar társadalom is érzékeli. Köszönöm szépen. (Dr. Hadházy Ákos hosszan tapsol.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai