Készült: 2019.12.14.01:20:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2017.12.12.), 10. felszólalás
Felszólaló Dr. Hadházy Ákos (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:13


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tegnap egy meglehetősen hosszú listát tettünk közzé, amely sajnos nem teljes lista volt, hiszen sokkal több embert kell majd felelősségre vonni a jelenlegi kormánypártokból korrupció miatt, azonban az is egy meglehetősen hosszú lista volt, és megígértük, hogy ha kormányra kerülünk, akkor ezeknek az embereknek a felelősségre vonása nem kerülhető el, és nem is fogják tudni elkerülni.

Azonban nagyon lényeges az, hogy egy felelős párt nemcsak azt kell hogy ígérje, hogy ezeket az embereket megbüntetjük, hanem egy felelős pártnak azt is meg kell ígérnie, és arra is garanciákat kell adni, hogy a következő ciklusban ennek az egészen elképesztő folyamatnak, ami a magyar történelem legnagyobb mértékű lopássorozata, gátat szabunk. A korrupciót, tudjuk jól, megszüntetni nem lehet, de visszaszorítani lehet. Ezeknek az eszközei nem lesznek annyira látványosak, mint amikor egy-egy politikus börtönbe kerül, de ezek is nagyon fontosak. Nagyon sok apró törvénymódosításról van szó, nagyon sok apró és nem látványos törvény meghozataláról van szó, amit a következő kormány meg fog tenni.

Beadtam most is egy törvénycsomagot, ezeknek az intézkedéseknek a legtöbbjét, egy jó részét egy törvénycsomagban beadtam, de sajnos az Igazságügyi bizottság szinte vita nélkül lesöpörte. Az látszott, hogy el se olvasták a képviselők és úgy szavazták le. Be fogjuk ma hozni szavaztatásra, de nincs túl sok kétségem afelől, hogy a kormánypártok ezt le fogják szavazni. Bár ha ők azt mondják, hogy zéró tolerancia van a korrupció ellen, akkor tulajdonképpen nem értem, hogy miért szavazzák le ezeket az intézkedéseket. Elfogadhatták volna.

A törvénycsomag nem tartalmaz minden fontos intézkedést, de a legtöbb és legfontosabb intézkedéseket tartalmazza, és ezekből szeretnék párat felolvasni. S nyilván lesz majd egy válasz, nagyon örülnék, ha a válaszoló konkrétan válaszolna arra, hogy miért nem akarja megszavazni a kormány ezeket a javaslatcsomagokat.

Az egyik eleme a lobbiszabályozás. Van egy olyan fogalom, hogy lobbi, ami nem ördögtől való, bár Magyarországon különösen negatív képzeteket kelt, hiszen Magyarországon ez az egész teljesen a sötétben zajlik. Be fogunk mutatni ezen a héten a korrupcióinfón egy olyan történetet, hogy egy kormánytag mit kapott azért, amiért egy törvényt beterjesztett. A lobbi akkor, ha sötétben és láthatatlanul történik, az egyik legveszélyesebb része a korrupciónak. Történt már szabályozás Magyarországon, volt már erről törvény, de a Fidesz az elsők között törölte el a lobbiszabályozásról szóló törvényt. Nem volt jó törvény, kevés volt, ennél sokkal szigorúbb és kiterjesztettebb intézkedéseket kell majd hozni, és ezt tartalmazza az antikorrupciós törvénycsomagom.

Nagyon lényeges, hogy a közpénzből kötött szerződéseket azonnal és teljeskörűen nyilvánosságra kell hozni. Jelen pillanatban nem ez történik. Ha ki is rakják a szerződéseket, akkor az a technika, hogy a mellékleteit meg nem rakják ki. A szerződésben gyakorlatilag egy szám szerepel és az, hogy kivel és mire szerződtek, azonban amiből látható lenne, hogy pontosan mit vásároltak, mennyi pénzért, azt pedig a mellékletekben eldugják, és a mellékleteket nem teszik nyilvánosságra.

De ugyanígy a javaslat szerint a teljes folyamat nyilvánosságát meg kell adni, a teljes beruházásnak a pályázati dokumentációktól kezdve, a legelejétől kezdve addig, hogy amikor megvalósul egy beruházás, akkor a teljes alvállalkozói láncot lássuk, lássuk azt, hogy kik voltak a kivitelezők. Ezt mind közzé kell tenni. Ez valóban némi pluszmunkát igényel, de nem spórolható meg.

Rendkívül fontos és az egyik alapvető intézkedés ebben a csomagban az állami propaganda megtiltása. A mai magyar korrupció, a kormány korrupciójának az egyik legfontosabb színtere az a propagandagépezet, amire milliárdokat, tízmilliárdokat költenek teljesen fölöslegesen. Nyilvánvaló, hogy a magyar állampolgárok nem azért adták nekik a pénzt, hogy abból saját magukat propagálják, vagy pedig a magyar embereket próbálják hergelni.

Rendkívül fontos pontosítani, szigorítani az összeférhetetlenségi szabályokat. Jelenleg, amikor Simonkának az egyik családtagja megnyer egy európai pénzt, és aztán egy másik családtagja meg kivitelezi a dinnyekóstoltatást, akkor nem lesz automatikusan törvénytelen, bár szerintem ez így is törvénytelen. Sorolni lehetne ezeket a pontokat.

Nagyon kérem a kormánypárti képviselőket, hogy ha valóban zéró az a tolerancia, akkor szavazzák meg, hiszen nincsen semmi akadálya ennek. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai