Készült: 2021.03.01.19:56:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

35. ülésnap (2010.10.18.), 66. felszólalás
Felszólaló Dr. Mikola István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:57


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MIKOLA ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Növekvő aggodalommal figyeljük a gyógyszerpiacon a gyógyszergyártók és a nagykereskedők között történő tőkekoncentrációt, amely már elérte a patikákat is. Egyre több úgynevezett patikalánc, patikahálózat alakul, amelyekben már nem gyógyszerész szakemberek, hanem a gyógyszerpiac multinacionális nagybefektetői a tulajdonosok és az irányítási jogkörök gyakorlói, de találunk már a patikák működtetői között ingatlanbefektetőket, brókereket és egyéb pénzpiaci szereplőket is.

A kormány 2010. december 31-ig moratóriumot hirdetett, felfüggesztette a patikaalapítás előző ciklusban született liberális rendjét, fúziós tilalmat hirdetett, vagyis átmenetileg megakadályozta a gyógyszer-nagykereskedelem és a gyógyszertárak összefonódását. Az óra azonban gyorsan ketyeg, a moratórium lejár, és január 1-jétől hosszú távú törvényi szabályozás szükséges a magyarországi patikák nemzeti érdekkörben tartása, a lakóhely közeli gyógyításban történő szerepvállalása lehetőségének a biztosítása érdekében.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdéseim a következők:

1. Egyetért-e azzal, hogy a gyógyszertár közegészségügyi intézmény, egészségügyi szolgáltató, az egészségügyi ellátórendszer integráns része?

2. Nem fogadható el a többnyire külföldi érdekeltségű új tőketulajdonosok, gyógyszergyártók, nagykereskedők szerepvállalása a patikák létesítésében, felvásárlásában, működtetésében - vagyis egyetért-e a fúziótilalom végleges kimondásával?

3. Elfogadhatónak tartja-e, hogy új gyógyszertár létesítésére, figyelemmel a népesedési és népegészségügyi szempontokra, a szakminiszter írjon ki pályázatot?

4. Megerősíti-e a személyes gyógyszertár-működtetési jogosítványt, azaz kötelezi-e a gyógyszerészt a gyógyszertár-működtetésben való személyes közreműködésre?

5. Egyetért-e azzal, hogy a gyógyszertár működési engedélyét országosan egységesen rögzített eljárásrend keretében a területileg illetékes ÁNTSZ tiszti főgyógyszerésze legyen jogosult kiadni?

6. Lát-e lehetőséget annak előírására, hogy a személyes gyógyszertár-működtetési jogosítvánnyal rendelkező gyógyszerész többségi tulajdoni hányaddal rendelkezzen a patikát működtető gazdasági társaságban?

7. Végül javasoljuk a szaporodó, a hálózatokba vitt patikák kirakataiban virító, a gyógyszerfogyasztást ösztönző kereskedelmi és marketingfogások megszüntetését. A most születő törvényben javasoljuk egyértelműen rögzíteni a támogatott és nem támogatott vényköteles körben való kedvezmény, visszatérítés, receptdíj, vásárlási utalvány teljes körben történő tiltását a működési engedély megvonásának terhe mellett.

Tisztelt Államtitkár Úr! Várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai