Készült: 2021.05.17.21:13:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

238. ülésnap (2001.11.08.), 80. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba
Beosztás igazságügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, tényleg csak nagyon röviden. Képviselő úr a közalkalmazottak vonatkozásában a miniszterek szabályozási kompetenciáját találta önkényesnek, hogy tudniillik ők határozhatják meg, hogy az ágazatukhoz tartozó közalkalmazottak mely köre essék a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség alá. Képviselő úr, egyetlen dologra hívnám fel az ön nagyrabecsült figyelmét. A közalkalmazottak tekintetében az ágazati miniszter nemhogy ezt határozza meg a hatályos jogrend alapján, hanem még azt is, hogy melyek az alkalmazási feltételek. (Dr. Hankó Faragó Miklós közbeszólására:) Pontosan erről van szó, képviselő úr. Tehát a miniszternek - mint többen a kevesebb - benne lévő jogosítványát vitatni, ez nem tűnik jogilag koherensnek és logikus elgondolásnak.

Ami pedig azt illeti, végre visszajött az ellenzéki hang, amelyet hallottunk a köztisztviselői törvény vitája során is a félelemkeltés, kiszolgáltatottság tekintetében. Hála istennek, a nagyobbik ellenzéki párt részéről már nem hallottunk ilyesmit.

Ami azonban azt illeti, hogy megzsarolhatóvá válnak egyesek, nos, döbbenten hallom az ön ezzel kapcsolatos okfejtését. Miről van szó? Ha valakinek a vagyonnyilatkozatából kiderül az, hogy legális úton nem igazolható vagyonszaporulata van, akkor nyilván vele szemben felmerül a korrupció gyanúja. Őt elvileg azzal zsarolhatja a vagyonnyilatkozatát ismerő elöljárója, hogy tud erről a tényről, ám nem teszi meg a törvény által előírt lépéseket, nem teszi meg a büntető feljelentést, hanem valamilyen más eszközként használja fel az így birtokába jutott ismeretet.

Képviselő úr, itt két bűncselekményről van szó. Egyrészt egy korrupcióról, amit az érintett követ el, amivel szemben a törvény erejével fel kell lépni; a másik esetben pedig az elöljáró bűncselekményéről, a zsarolásról van szó, amivel szemben ugyancsak el kell járniuk a hatóságoknak, például az érintett és megzsarolt személy feljelentése alapján.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai